Zastupnici na sjednicama, ali i van njih, imaju standardno listu korisnih rješenja kako da se prevaziđe svaka kriza u BiH.

- Život će postati komplikovan i skup. Određenih roba neće biti. Imat ćemo problem sa naftom, gasom i grijanjem. Ali pozivam sve, dok trpe ove stvari, da pogledaju Ukrajinu i kroz šta ta zemlja prolazi – kazao je danas za N1 Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

VEZANI TEKST - Dok traje blokada institucija BiH: Dolaze li zastupnici uopće na posao gdje primaju plaće

Ukidanje akciza na gorivo, smanjenje stope PDV-a, ograničenje cijena osnovnih životnih namirnica...

Redom tako idu rasprave, nude se ideje, neke su korektne i konstruktivne, prozivaju se ostale institucije Bosne i Hercegovine, ali nikako da im polazna tačka budu oni sami.

Naime, zastupnici čija primanja dosežu iznose i do 7.000 KM, bez obzira na to koliko često i da li zasjedaju, zaboravljaju da o svojim plaćama i naknadama mogu odlučiti oni sami donošenjem odgovarajućih zakona.

Da ironija bude utoliko veća u apsolutnim iznosima bh. parlamentarci uživaju najviše plaće u regionu, dok su prosječna primanja u BiH među najnižima.

Naravno, tokom godina bilo je i zastupnika koji su inicirali izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH, no ove ideje nikad nisu zaživjele u smislu smanjenja plaća. 

VEZANI TEKST - Opstruiraju rad Parlamenta, a pored hiljada KM plaće, isplaćuju im čak i naknade za topli obrok i odvojeni život

Izgovor je uvijek bio da su plaće izabranih zvaničnika ustavna kategorija. 

- Naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije - stoji u Ustavu BiH. 

Međutim, Ustava BiH se vrlo često ne pridržavaju pojedini izabrani i imenovani zvaničnici, osim u slučaju plaća gdje ga dosljedno primjenjuju. Uostalom, Ustav nije nepromjenjiv. Odluku o smanjenju plaća može donijeti i aktuelni saziv, a da se primjena odgodi do narednog saziva... Bezbroj je rješenja, samo parlamentarci baš u ovom slučaju nisu tako kreativni. 

Jednostavnije je, dakle, prozivati druge institucije, trošiti uzalud riječi, vrlo često skupljati populističke poene, sve samo da se ne dira vlastiti novčanik.