open-navfaktor-logo
search
Lančana reakcija
Ako cijena goriva ode iznad 3,5 KM, kakav će biti potez taksista u Sarajevu, Tuzli, Mostaru
Naftaši u Bosni i Hercegovini najavljuju da će zbog rasta cijena ovog energenta na globalnom nivou za desetak posto u prošloj sedmici biti prisiljeni na poskupljenje "crnog zlata".
12.10.2022. u 07:58
get url
text

VEZANI TEKST - Gorivo uskoro poskupljuje, cijena će biti veća od 3,5 KM

Njihove procjene su da će litar goriva koštati više od 3,5 KM. Poskupljenje goriva u pravilu izaziva domino efekat dizanja cijena hrane, usluga..., ali i taksi prijevoza. U Kantonu Sarajevo start iznosi 2,5 KM, a jedan kilometar vožnje 1,50 KM. Da li će te cijene ostati na snazi uprkos najavama poskupljenja goriva?

- Prije svega, taksi usluge trebale bi biti daleko skuplje jer osim goriva mi imamo i ostale troškove. Međutim, mi smo ozbiljna kompanija koja osjeća puls naroda. Teška su ekonomska vremena, ide zima, kako se grijati, hoće li biti gasa...

Iako nemamo realnu cijenu i radimo samo da se održimo, želimo se približiti građanima. Konkretno, sačekat ćemo da se tržište naftom stabilizuje, pravit ćemo analize i pokušat ćemo zadržati ove cijene, iako nas građani razumiju i kažu da je poskupljenje neizbježno - kazao je za Faktor Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo Taxi. 

U firmi Tuzla taxi kažu da se još nekako uklapaju u trenutne cijene goriva.

VEZANI TEKST - Od subote skuplji taksi prijevoz u Federaciji BiH: Ovo su nove cijene

- Trenutno ne razmišljamo o poskupljenju naših usluga. Znate, cijene nafte variraju. Relativno nedavno usluge su poskupjele, start je 2,5 KM, kilometar vožnje je 1,5 KM. Mi smo ove sadašnje cijene formirali kada je litar goriva koštao 3,8 KM. Ako cijena ode na četiri KM, poskupljenje će biti neminovno - rečeno nam je u Tuzla taxiju.  

Slično razmišljaju i u Mostaru.

- Ne razmišljamo o podizanju cijena, barem trenutno. No imamo informacije da bi uskoro cijena goriva mogla dostići i četiri KM, a u tom slučaju nemamo druge opcije osim poskupljenja. Naše cijene su trenutno 1,5 KM start i kilometar vožnje 1,5 KM - rekli su u mostarskoj firmi Moj Taxi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.