navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Spriječite zarazu

Ako imate blisku osobu stariju od 60 godina, evo šta biste trebali znati

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pozvao je još početkom marta sve starije od 60 godina da izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta.

Objavljeno: 18.03.2020. u 10:57
get url
text

Najučinkovitije opće mjere prevencije uključuju:

- Čestu higijena ruku sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola: protrljajte ruke ako vam nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20-tak sekundi.

- Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.

- Čuvajte higijenu zraka i to kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnu maramicu te odmah potom bacite papirnu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.

- Nošenje medicinske maske obavezno je ako imate respiratorne simptome.

- Nakon uklanjanja maske s lica obavezno je provesti higijenu ruku.

- Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje jedan metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.

- Preporučuje se održavati higijenu stambenog prostora tako da povremeno prebrišete površine koje se često dotiču rukama sredstvom za dezinfekciju površina kakvo inače koristete u domaćinstvu.

Važno je izbjegavati i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi, te javna okupljanja, ali i odlaske u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus također je apelirao da starije osobe preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod ljekara opće prakse i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena zaštita.

Preporučuje se najprije ljekara kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi potreban recept ili savjet.

Prema do sada dostupnim informacijama, smatra se da osobe u životnoj dobi 60 i više godine ili koje imaju neku hroničnu bolest, poput bolesti kardiovaskularnog sistema, respiratornog sistema ili dijabetesa, imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19.

Stoga se i preporučuju navedene mjere prevencije za građane ovih osjetljivih grupa.

Šta sa zalihama

Američki Centar za kontrolu bolesti CDC savjetuje da u kući imate dovoljno namirnica za duži period.

Napravite sebi dovoljno obroka kako biste ih mogli ostaviti u zamrzivač.

Ne zaboravite na pastu za zube, sredstva za pranje veša i posuđa.

Na vrijeme nabavite dovoljnu količinu lijekova i svih stvari bez kojih ne možete, prenosi CNN.

Šta za vas može učiniti porodica

Prijatelji, porodica i komšije starijih osoba trebali bi provjeriti šta im treba kako bi se mogla izolirati u svom domu.

Ima li ta osoba sve što joj je potrebno za duži period? Ako nema, pobrinite se za nabavku namirnica i ostalih potrepština.

Ako se osoba koja o njima brine razboli, pomozite vi. Napravite plan kako bi starija osoba uvijek imala nekog ako joj zatreba.

Ako imaju zakazan razgovor sa ljekarom putem telefona, objasnite osobi kako se to radi i šta mora pitati ljekara.

Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga redovno pratite upute nadležnih institucija koje se objavljuju putem medija.