- Aktualna je situacija neuobičajena i za mnoge ljude povezana sa stresom pa vam česti odlasci do frižidera, da biste nešto "prigrizli" vrlo brzo mogu prijeći u naviku – kaže Gahl.
Kao glavnu strategiju za izbjegavanje takvog poriva preporučuje da se, ako ikako možete, držite podalje od kuhinje te da unaprijed osmislite dnevne aktivnosti, uključujući i vrijeme obroka. Porodicama s djecom to je jednostavnije provesti u djelo, no i samci bi se trebali pokušati pridržavati tog pravila.
Svako ima različit ritam, kada su posrijedi obroci, kao i potrebu za različitim brojem obroka u danu i u uobičajenim okolnostima.
- Nekima su dovoljna tri obroka dnevno, a drugima pet - kaže Gahl.
No što ako vas uhvati iznenadna želja za hranom? Gahl kaže da "nije riječ o stvarnom osjećaju gladi, već da taj poriv dolazi iz glave". Radi se o emotivnoj gladi, odnosno želji za posebnom vrstom hrane, poput čokolade, pizze ili tjestenine. Emotivno izazvana potreba za hranom počinje u ustima i umu, a u glavi vam se stalno vrte misli o željenoj vrsti hrane.
- Emotivna glad povezuje se s neugodnim emocijama i u ovoj specifičnoj situaciji javlja se zbog stresa. Da biste uspjeli savladati ovaj poriv, vrlo je važna samokontrola, nešto što vam stres nužno ne olakšava- kaže Gahl.
Zato je važno tokom dana praviti pauze jer će vam one pomoći da smanjite stres.
Predlaže i da kekse i ostale slastice uklonite iz vidnog polja.
-Odvraćanje pozornosti od željenog zalogaja možda vam pomogne. Razmišljajte ovako: sada ću prekinuti posao, ali neću jesti, nego ću nakratko raditi nešto drugo- predlaže.
I konačno - ako ništa ne pomogne, ne budite prestrogi prema sebi u ovim teškim vremenima.
- Fleksibilna pravila obično su bolja od strogih samonametnutih zabrana. Dakle, nemojte sebi u potpunosti zabraniti čokoladu. Umjesto toga, odmah pojedite komadić (ne cijelu tablu) i svjesno u tomu uživajte – dodaje Gahl.