open-navfaktor-logo
search
Tako zakon kaže
Ako Opsenica nije potpisao izjavu, nema pravo na mandat ni kao Srbin, ni Hrvat
Ako su tačne Opsenicine tvrdnje da nije ispunio niti potpisao ovu izjavu i da nije bio u BiH u vrijeme kada je to učinjeno, onda se otvaraju i neka druga pitanja koja ovom kandidatu vjerovatno neće ići na ruku
01.11.2018. u 19:29
get url
text

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila izjavu Gorana Opsenice o prihvatanju kandidature za Opće izbore u kojoj se izjasnio kao Srbin, opet je uslijedila reakcija ovog ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK. Kaže da on tu prijavu nije ispunio niti potpisao.

Tvrdi da u to vrijeme uopće nije bio u BiH te misli da je to neko tu izjavu popunio umjesto njega.

Na izjavi Opsenice koju je CIK BiH jutros objavio vidljivo je da je ona ovjerena u Upravi Grada Mostara 6. jula 2018. godine. Poznato je kakva je procedura pri ovjeravanju izjava i dokumenata u nadležnim organima zaduženim za to i da je nemoguće da to neko učini u bilo čije ime i u odsustvu osobe koja daje tu izjavu. Ukoliko je do toga zaista došlo, onda je neko u Upravi Grada Mostara ovjerom ovog dokumenta počinio krivično djelo za koje treba odgovarati.

Ako su tačne Opsenicine tvrdnje da nije ispunio niti potpisao ovu izjavu i da nije bio u BiH u vrijeme kada je to učinjeno, onda se otvaraju i neka druga pitanja koja ovom kandidatu vjerovatno neće ići na ruku.

Naime, izjava se ne odnosi samo na nacionalnost, nego i na prihvatanje kandidature. Bez ove izjave, a u skladu sa zakonskim propisima, Opsenica ne bi bio ovjeren kandidat i ne bi uopće mogao dobiti mandat, ni kao Srbin niti kao Hrvat. Znači, negiranjem da je potpisao izjavu o nacionalnom izjašnjenju, istovremeno negira i da je prihvatio  kandidaturu. Samim time, Opsenica nema pravo na mandat.

Izjave o prihvatanju kandidature za sve svoje kandidate CIK-u dostavljaju političke stranke zajedno sa listama. To znači da je i izjavu Opsenice CIK-u dostavio HDZ BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.