navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dermatologija

Ako vam je koža u izolaciji postala grozna, postoji objašnjenje zašto

Svaka promjena rutine, kao što je ova današnja, može uzrokovati promjene na koži, jer i ona ima neke navike koje smo sada naglo promijenili - komentirao je dermatolog Morgan Rabach.

Objavljeno: 24.04.2020. u 17:29
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Koža voli rutinu i navikla se na rituale kao što su šminkanje, čišćenje i korištenje ostalih formula. Dakle, to što smo izbacili make-up, za što se generalno smatra da je višak, i sloj koji zatvara pore na koži, očito nije tako jednostavna situacija kao što se općenito misli, piše Wellandgood.com.

- Koža će reagovati jer je drugačije njegujete, možda koristite previše, a možda premalo formula za njegu, pa joj nedostaje hidratacije ili je balans narušen. Možda je koža prezasićena formulama - smatra dermatologinja Caren Campbell.

Također, na izgled i zdravlje kože utječe i naša prehrana, koja se promijenila. Kafa, začinjena hrana, kretanje i alkohol utječu na stanje organizma, a to se na koži odmah vidi jer se brzo obnavlja. Ako joj nešto nedostaje ili ima previše, ona će to pokazati i u manje od mjesec dana.

- I stres, u kojemu se trenutno svi nalazimo, može biti okidač za akne i upale, ali i ekceme, rozaceu i slične poremećaje - tumači dermatologinja Hailey King.

Ako primijetite upale i reakciju kože lica, prestanite s korištenjem formula koje imaju sastojke kao što su AHA kiseline, pređite na lagane formule koje hidratiziraju.

U tom slučaju potrebna je samo osnovna njega, a ne svi mogući rituali kojima se inače častimo samo ponekad. Koža treba odmor od aktivnih sastojaka. Također, treba piti više vode i jesti zdraviju hranu i koža će se vratiti u normalu.