open-navfaktor-logo
search
Reagirala policija
Aktivisti "BH Povorke ponosa" napadnuti u Banjoj Luci
Nepoznata grupa mladića napala je aktiviste "BH Povorke ponosa" večeras u Banjalučkom naselju Mejdan.
18.03.2023. u 20:18
get url
text

Kako je članica Organizacionog odbora "BH Povorke ponosa", Melani Isović rekla za N1 grupa mladića, pretpostvlja huligana i navijača, fizički je nasrnula na grupu aktivista u blizini prostorija Transparency Internationala BiH.

Iz Policijske uprave Banja Luka, saopćili su da preduzimaju sve mjere i radnje u cilju rasvijetljavanja krivičnog djela nasilničko ponašanje i otkrivanju izvršilaca

Oni su u saopćenju naveli da je večeras oko 18.45 sati prijavljeno je narušavanje javnog reda i mira ispred prostorija nevladine organizaciije u ulici Krfska u Banjoj Luci, na način da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila ispred navedenih prostorija.

- Jednom oštećenom licu je ukazana ljekarska pomoć u Službi hitne medicinske pomoći Banjoj Luci zbog tjelesnih povreda koje je zadobilo, dok su ostali okupljeni građani uz pratnju policijskih službenika pristupili u prostorije Policijske uprave Banja Luka, radi lične sigurnosti i saslušanja u svojstvu oštećenih lica. O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka koji se izjasnio da se radi o navedenom krivičnom djelu - navodui se u saopoćenju banjalučke policije.

Policija je jutros zabranila ranije najavljeni skup "BH Povorke ponosa" koja je planirala projekciju filma "Pride", diskusiju o pravima i slobodama i žurku u DKC Incel. Ovaj skup je zabranjen uz obrazloženje da su aktivisti nakon niza prijetnji ugroženi te da im se ne može garantovati bezbjednost.

Protekle večeri grupa huligana je defilovala ulicama centra Banje Luke uzvikujući parole "Ubi pedera", a centar grada je osvanuo oblijepljen fotografijama sa prekriženim zastavama duginih boja na stubovima javne rasvjete i saobraćajne signalizacije.

Situacija se usložnila nakon što je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio od nadležnih organa da onemoguće skup "BH Povorke ponosa", a nakon što su mu prethodno pisali predstavnici 13 udruženja i organizacija koji su u uzijavama banjalučkim medijima prijetili da će sa narodom spriječiti skup ukoliko to ne učine nadležni organi.

Događanja u Banjoj Luci osudili su i strane diplomate.

- Osuđujemo nasilni napad na aktiviste koji su večeras mirno okupljali u Banjoj Luci. Vlasti moraju identificirati i procesuirati one koji su počinili ovaj gnusni čin - saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Britanski ambasador u našoj zemlji Julian Reilly, napisao je na Twitteru da "večerašnji šokantni napadi na aktiviste civilnog društva u Banjoj Luci naglašavaju stvarni uticaj govora ispunjenog mržnjom" te iastakao da je "takvo nasilje neprihvatljivo".

Reagirala je i Delagcija Evropske unije u BiH.

- Najoštrije osuđujemo večerašnje nasilje u Banjoj Luci. Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno mete verbalnih napada političara iz RS-a, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi - navode iz Delagcije EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.