open-navfaktor-logo
search
Nema prekida LP
Aleksander Čeferin najavio: Fudbaleri iz Superlige neće moći igrati EURO i SP
Prema najnovijim informacijama UEFA, bar za sada, neće kažnjavati klubove osnivače Superlige!
19.04.2021. u 14:54
get url
text

VEZANI TEKST - UEFA žestoko odgovorila na Superligu: Zmajevi ostaju bez Pjanića, Krunića i Kolašinca?

S druge strane, prema pisanju evropskih medija, Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, nakon sastanka Izvršnog odbora, objavio je kako fudbaleri povezani sa Superligom neće moći igrati za svoje reprezentacije, što znači da će im biti zabranjeno igranje na EP-u i SP-u!

- Igrači koji učestvuju u Superligi neće moći predstavljati svoje reprezentacije, niti će moći igrati na evropskim ili svjetskim prvenstvima. Oni ne mogu biti pozivani u reprezentaciju. Formiranje Superlige je šamar onima koji vole fudbal, nećemo im dopustiti da nam ga oduzmu. To je nečastan i sebičan prijedlog - rekao je Čeferin, prenosi Gazzetta.

Ove sezone u polufinalu Lige prvaka i Evropske lige igrat će pet ekipa osnivača Superlige. 

To su Real Madrid, Chelsea, Manchester City, Arsenal i Manchester United, koji će se zajedno sa PSG-om, Romom i Villarrealom boriti za prolaz u finale.

UEFA je zaprijetila sankcijama i kaznama, za ekipe i za igrače, čak i suspenzijama iz takmičenja, ali od kazni za klubove, za sada neće biti ništa, tvrdi Marca.

Španski list piše da će dva već započeta takmičenja završiti kako je planirano, a klubovi koji su se pridružili projektu Superlige moći će se sasvim normalno nastaviti takmičiti u Ligi prvaka i Evropskoj ligi.

Odluke koje će se usvojiti bit će za budućnost, a pomenuti klubovi ove sezone neće imati nikakvih sankcija u ekonomskom dijelu, odnosno u vezi s raspodjelom novca.

Računica klubova osnivača Superlige je jasna - pobjednik Lige prvaka će zaraditi 120 miliona eura, a onaj koji trijumfuje u Superligi zaradit će oko 400 miliona. Također, klubovi će direktno upravljati komercijalnim i audiovizualnim pravima, što će im omogućiti veću dobit.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.