open-navfaktor-logo
search
Bez incidenata
Alija Tabaković o izborima u Srebrenici: Ponosni smo da je naš narod prihvatio tužnu odluku na koju smo bili primorani
U Srebrenici su danas održani ponovljeni izbori na 26 redovnih biračkih mjesta i dva mjesta u odsustvu. Prestavnici probosanskih stranaka okupljenih u Inicijativu "Moja adresa: Srebrenica" bojkotovali su ponovljene izbore iskazavši tako nezadovoljstvo izbornim procesom, posebno odbijanjem Centralne izborne komisije BiH da poništi glasanje putem pošte, čime je više od 800 registrovanih osoba ostalo uskraćeno za pravo glasa.
21.02.2021. u 20:48
get url
text

Alija Tabaković, kandidat za načelnika općine Srebrenica ispred koalicije "Moja adresa: Srebrenica", nakon zatvaranja birališta kazao je kako mu je drago da je izborni dan u Srebrenici prošao bez incidenata.

- Nama je, prije svega, drago da smo imali ove izbore u mirnoj atmosferi, da nismo imali nikakvih incidenata. Drago nam je da je naš narod prihvatio odluku i složio se s nama, a to je da se Bošnjaci ne mire s tim da su zakinuti za poštu, da su zakinuti u startu za osam stotina glasova. I, ovaj mali broj ljudi, nekih 100 do 150 koji je izašao iz privatnih razloga, neki su ucijenjeni, neki su morali radi posla, neki radi budućih dešavanja u Srebrenici. Tako da smo mi ponosni da je narod prihvatio našu zaista tužnu, i odluku na koju smo bili primorani. Sada ćemo vidjeti šta će se dešavati u budućnosti. Mi ćemo svakako obavljati razgovore sa bitnim faktorima iz vrha države i međunarodne zajednice kako bismo svi bili na raspolaganju našim ljudima ovdje u Srebrenici, i svakako da ćemo se boriti za pravo svakog građanina u Srebrenici, a posebno za svakog Bošnjaka povratnika - rekao je Tabaković u izjavi za Anadolu Agency.

CIK će u ukupni zbir glasanja ubrojati glasove pristigle putem pošte i iz odsustva, tako da će bošnjački kandidati osvojiti određen broj odborničkih mandata za Skupštini opštine Srebrenica.

Iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" ranije je najavljeno da će se kandidati koji osvoje mandate odreći istih.

- Mi ćemo unutar liste "Moja adresa: Srebrenica" održavati sastanke, bićemo u kontaktu, tražiti neka najbolja rješenja za naš narod. Vidjećemo u narednih mjesec dana šta će se dešavati - dodao je Tabaković.

Mišljenja je da građane u Srebrenici očekuje nezivjestan i težak period.

- Svakako da će ovo biti težak period. Težak period u Srebrenici je bio i prije, za izbore i poslije izbora, zato što je sve manje ljudi, zato što je sve manje privrede u Srebrenici. Ovdje u Srebrenici jedino šta se dovozi, dovoze se tabuti sa žrtvama genocida, i dovoze se glasači iz opština koje nemaju veze sa Srebrenicom, i to je ono što će u konačnici koštati ovu ovdje skupinu ljudi, a njih je sve manje u Srebrenici - rekao je Tabaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.