Iz ovog udruženja su između ostalog poručili kako su prijedlozi Dragana Čovića za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine manipulativni, te da bi doveli do novog aparthejda i ugrozila prava ljudi koji kao manjina žive na određenim područjima BiH.

Gendler je poručio kako je njihove tvrdnje primio k znanju.

- Naša zabrinutost odnosi se na činjenicu da su prava Jevrejske zajednice u zemlji zloupotrijebljena kako bi se blokirali osnovni unutrašnji procesi u BiH. Nećemo dozvoliti takve zloupotrebe - poručio je ambasador Gendler. 

- Ratni zločini, etničko čišćenje i organiziranje logora, HVO-a i rukovodstva paradržavne tvorevine tzv. "Hrvatske Repubike Herceg Bosna", pred Haškim tribunalom je okarakterizano kao udruženi zločinački poduhvat, a kompletno rukovodstvo HZHB proglašeno je krivim i osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne koje i sada neki od njih izdržavaju po evropskim zatvorima. Dio tog sistema bio je i Dragan Čović, sadašnji predsjednik HDZ-a BiH, a tada direktor kompanije Soko koji je tadašnju poziciju koristio da logoraše bošnjačke nacionalnosti dovodi na prinudni radni angažman u tu kompaniju, o čemu, tvrdi u pismu, postoje vjerodostojni dokumenti.

VEZANI TEKST - Udruženje logoraša Mostar pisalo izraelskom ambasadoru: Ne dajte se izmanipulirati

Vjerujem da Vam, s obzirom na iskustva Vašeg naroda, ovo zvuči itekako poznato i izaziva brojne asocijacije. Dragan Čović nikada se nije javno ogradio od toga, kao ni od zločina presuđenih u Hagu, već je, upravo suprotno, nastavio da daje podršku presuđenim zločincima, poput Darija Kordića, ali i ekstremistima koji i dalje promoviraju ustaški pozdrav "Za dom spremni" - stoji u pismu Udruženja logoraša Mostar, te se dodaje: 

- Zbog svega toga smo, dodaje se, "iznenađeni Vašom podrškom Čoviću i HDZ-u u vezi s reformama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i ako ti isti ni nakon 30 godina žrtvama njihovih tortura ne dozvoljavaju pristup mjestima stradanja kako bi odali poštu svojim sipatnicima".

Prije dva dana, u memorandumu Ambasade Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani poručeno je da Država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost njenih građana i svaku inicijativu koja promovira tu ravnopravnost.

Po tom pitanju, treba ukazati da država Izrael čvrsto vjeruje da su Opći okvirni mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini i njegov aneks IV - Ustav Bosne i Hercegovine, uspostavili održiv sistem diobe vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika.

VEZANI TEKST - Ambasada Izraela: Prijedlozi hrvatske strane o promjenama u Izbornom zakonu BiH su dobrodošli

- Država Izrael čvrsto vjeruje da se to mora poštovati i uzeti u obzir kada se razmatraju rješenja za izborni zakon, koji mora simultano osigurati dva ključna principa - ravnopravnost i nediskriminaciju - navodi se u memorandumu.

Jedan od načina da se održe ti ključni principi, naglašava se u memorandumu, je kroz legitimno predstavljanje, koje je potvrdio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, i bez koga sistem konsocijacijske demokratije ne bi bio ni provodiv ni održiv.

Nakon toga, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je demarš ambasadi i Ministarstvu vanjskih poslova Izraela tražeći pojašnjenje stavova i svrhe dokumenta objavljenog u bh. medijima.

- Bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini - navedeno je, između ostalog, u demaršu.