open-navfaktor-logo
search
Promjene u pravosuđu
Ambasador SAD-a na sastanku sa sudijama i tužiocima, čelnici VSTV-a nisu pozvani
Zanimljivo je i poprilično indikativno da ambasador SAD-a i zvaničnik USAID-a o potrebi izmjena Zakona o VSTV-u nisu razgovarali sa rukovodstvom te institucije
10.05.2019. u 20:32
get url
text
get url
text

U prisustvu ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona, danas je održan sastanak sudije Vrhovnog suda FBiH Gorana Nezirovića, sudije Suda BiH Branka Perića, glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislava Ljubića i pomoćnik USAID administratora za Evropu i Euroaziju Brock Bierman.

Na sastanku je, kako je objavljeno na Twitter profilu Ambasade SAD-a u BiH, razgovarano o potrebi izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH kako bi se „omogućilo transparentnije imenovanje sudija i tužioca s ciljem jačanja vladavine prava“.

Zanimljivo je i poprilično indikativno da ambasador SAD-a i zvaničnik USAID-a o potrebi izmjena Zakona o VSTV-u nisu razgovarali sa rukovodstvom te institucije, odnosno sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom te potpredsjednicama Jadrankom Lokmić-Misirača i Ružicom Jukić.

Upravo je rukovodstvo VSTV-a nerijetko u javnosti označavano kao jedan od najodgovornijih faktora za postojeće stanje u pravosudnom sistemu. Kritički se na račun odluka VSTV-a nerijetko osvrtao njegov član i sudija Vrhovnog suda FBiH Goran Nezirović, koji je prisustvovao današnjem sastanku.

Jedna od osnovnih zamjerki na račun rada VSTV-a je upravo netransparentan izbor sudija i tužioca, čija je neovisnost, nepristrasnost i objektivnost nerijetko, sasvim opravdano, dovođena u pitanje zbog uskih veza sa pojedinim političkim strukturama, ali i zbog kompromitirajućih postupaka.

Lavinu kritika javnosti izazvao je, primjera radi, izbor Gordane Tadić za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH u januaru ove godine, uprkos poraznim rezultatima Tužilaštva BiH u periodu u kojem je tom pravosudnom institucijom rukovodila kao vršiteljica dužnosti te uskim porodičnim vezama sa pojedinim istaknutim stranačkim zvaničnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.