open-navfaktor-logo
search
Oštro reagiranje
Ambasador SAD-a u BiH odgovorio na Dodikovo negiranje genocida: To je prijetnja stabilnosti ove zemlje
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy oštro je osudio Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici.
22.02.2023. u 18:23
get url
text

Murphy je u video poruci, između ostalog, rekao da neprestani pokušaji poricanja srebreničkog genocida od Milorada Dodika, predsjednika RS-a, koji je to jučer opet učinio, ne mogu izmijeniti činjenice, a ni istinu.

VEZANI TEKST - Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici, hoće li reagirati Tužilaštvo?

- Želim biti vrlo jasan. U Srebrenici se 1995. godine desio genocid. Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde su, van svake sumnje, ustanovili činjenice u vezi sa Srebrenicom utvrđujući da su jedinice Vojske RS-a pod komandom Ratka Mladića i Radovana Karadžića počinile genocid, ubivši više od 8.000 muškaraca i dječaka, Bošnjaka.

Mladić i Karadžić su ratni zločinci, a ne heroji. Krivica za srebrenički genocid je pojedinačna i snose je oni koji su počinili ova gnusna djela, ali društvo, politički lideri i institucije imaju moralnu obavezu da se bave posljedicama učinjenog - rekao je Murphy.

Dodaje kako je prvi korak prihvatanje i priznavanje činjenica uspostavljenih u sudskom postupku i potkrijepljenih naučnim dokazima.

- Stalni pokušaji poricanja srebreničkog genocida od Milorada Dodika, predsjednika RS-a – koji je to jučer opet učinio – ne mogu izmijeniti činjenice, a ni istinu. Neodgovorno je poricanje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca i zaslužuje osudu.

To je uvreda za žrtve iz svih naroda i nanosi još veću bol njihovim porodicama. Time se razdire tkivo društva Bosne i Hercegovine što je prijetnja stabilnosti ove zemlje. Isto tako, protivno je zakonu BiH - rekao je Murphy.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.