open-navfaktor-logo
search
Fotošopirani biznismen
Analiza koju morate pročitati: "Vijetnamski milijarder" i druge bajke
Haj kontam, možda sam ja glup i neinformisan, možda nisam nikad čuo za tu Sapa Thale grupu, hajde da ih izguglam...
25.06.2019. u 09:11
get url
text

Zanimljiva analiza objavljana je prije nekoliko dana u jednom blog postu na medium.com.  Autor se zainteresirao za vijetnamskog "milijardera" koji je zainteresiran da ulaže i u Bosnu i Hercegovinu, pa je tako održao i nekoliko sastanaka sa zvaničnicima u našoj zemlji, tačnije sa predsjedavajućim predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom entiteta RS Željkom Cvijanović. 

"Milijarder" je više nego zanimljiva ličnost, a još je zanimljivije da ga niko od domaćih političara i njihovih saradnika koji su sastančili s njim nije čak ni potražio na Googleu. 

Analizu autora koji piše pod imenom Operacija Triciklo, bez bilo kakvih intervencija na tekstu, prenosimo u cijelosti:

Ja ne znam kako vi, ali ja kad ne mogu da spavam naveče listam naše portale. I tako neku noć iskoči mi naslov koji ide ovako: "DOGOVORENA SARADNJA: DELEGACIJA VIJETNAMA OBIŠLA TEHNIČKI REMONT BRATUNAC". Haj dobro. Reklo bi se ni prva ni zadnja delegacija, kad u tekstu kaže:

-Predstavnici privredne delegacije Vijetnama obišli su Tehnički remont Bratunac, gdje je dogovorena poslovna saradnja u oblasti namjenske industrije. "Sapa Thale Group" jedna je od vodećih investiciono-razvojnih korporacija u svijetu, koja ulaže u oblast finansija i u razvoj visokih tehnologija, infrastrukture i energetike.

Haj kontam, možda sam ja glup i neinformisan, možda nisam nikad čuo za tu Sapa Thale grupu, hajde da ih izguglam. Prije toga nađem još koji članak, primio ih Dodik, primila Cvijanović, objavilo Predsjedništvo na sajtu, objavilo i entitetsko. (Istrpite još malo, sa’će.) Kako piše u obavještenju iz Predsjedništva BiH, ugostili predsjednika korporacije "Sapa tale grup" (Sapa Thale Group) Mai Vu Minha iz Vijetnama.

Pogledajmo prvo sliku sa sastanka sa Dodikom. Nema bosanske zastave niđe, znači stanje redovno. Priča li ovaj engleski, zna li išta, jel bilo šta slatko, sve to meni prolazi kroz glavu.

Tek na slici sa Cvijanović meni bi nešto čudno, a opet nije to što nema mrske zastave BiH. Haj to što kaže: "Na sastanku je razgovarano o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti turizma, bankarstva, poljoprivrede, kao i sporta i kulture". Haj što bi da ulažu u sve živo ikad, a to niko ne radi nikad. Nije to bitno. Đavo je u detaljima.

Dakle ovo je Mai Vu Minh, kad ga izguglate prvo što izbaci je da je vijetnamski milijarder. Evo ovaj što ovako sjedi. Još je ovdje i dobar al’ to ćemo poslije. I o tom jel’ fakat milijarder ćemo isto poslije. Prvo režija da pusti prilog, sa državne televizije:

Ovdje sam se već razbudio a bilo je brat bratu jedno pola 3 ujutro. Ovaj meni izgleda kao da nema cvaju u džepu (dobro možda traju) a ne milijarde. Možda su neke predrasude u pitanju, ima svakakvih milijardera ali jednostavno buraz što ga vodaju k’o da je Kim Jong Un ne ostavlja utisak da ima više para od godišnjeg državnog budžeta. Pa hajde da vidimo đe su pare komšija.

Prvo ćemo da bacimo jednu analizu Mai Vu Minha. Dakle Mai Vu, tako ga zovemo jer mi je mrsko tipkati još i Minh svaki put, ima svoju stranicu na Wikipediji, al’ vijetnamskoj. Nakon što sam provukao komplet sadržaj kroz Google Translate i češljanja kroz loš prevod saznao sam sljedeće:

-da je "samozatajni milijarder" (opet — to vam je k’o oni što vazda stavljaju Dr. u potpis, ako moraš to da radiš onda si baš sumnjiv na sto načina),
-da je 2017. Bloomberg potvrdio da je Mai Vu investirao 400 miliona US$ u startupe u Vijetnamu i inostranstvu,
-da je često spomenut i poznat na Svjetskom ekonomskom forumu, APECu (to vam je k’o ovaj prvi samo za Aziju i Pacifik), da su mu se zahvalili što je pomogao i finansijski podržao održavanje ovih događaja, pored velikih svjetskih korporacija,
-da se susreo i sarađivao sa svjetskim vođama poput Donalda Trumpa (piše Donal al to je to), Justina Trudeaua, Vladimira Putina, Xi Jinpinga, Jacinde Kate Laurell Ardern, itd.
-da je 2013. kupio projekat WHE Management Building od grupacije Schunk, pri čemu su mu pomogli gradonačelnik Thalea Thomas Balcerowski, njemački parlamentarac Nguyen Dac Nghiep (zapamtite ovo ime, ili bolje zapišite jer će nam valjat kasnije), itd.
-da je u julu 2017.bio u visokoj posjeti Njemačkoj i da se kancelarka Merkel uslikala s njim za suvenir, itd. i pohvalila njegov doprinos kao i SAPA Thale grupe.
-Sve ovo lijepo zvuči, osim što je laž, ako niste skontali još kad sam rekao da mu je stranica na Wikipediji samo na vijetnamskom. Još friško otvorena, 2. marta. To je još i najmanji prekršaj, tek će da dobije dva žuta i crveni.

Al’ hajmo redom, prvo ovo oko Bloomberga:

A onda da vidimo to njegovo jaranstvo sa Donalom (hehe) Trumpom i ostalim svjetskim vođama, slika je sa Google Maps stranice njegove firme SAPA Thale, dakle Mai Vu nakačio, o tom malo kasnije:

Ove slike su tako bezobrazno isfotošopirane i namještene, al’ evo da pogledamo samo ovu sa Trumpom, onako izbliza jer je najofirnija:

Nije da se nije potrudio, i trebalo mi je vremena da nađem klip iz kojeg je maznuo Donalda u dosad najružnijem izdanju (ni to mu nije bio lak zadatak realno), ali gulanfer “milijarder” zglave nije bio tu. Bar ne u ovom kadru ni na ovom sastanku.

Klip je inače objavljen na RT-u i Ruptlyju 10. novembra 2017. na APECovom sastanku državnika, i evo ko mi nađe Mai Vua ima od mene kesu bombona (od 0:03 do 0:32):

To je inače taj APEC koji se navodno njemu zahvaljivao što je pomogao organizaciju bla bla. Može svako prisustvovati ako kupi kartu ili se akredituje, a na istom videu vide se dva jednaka gulanfera k’o ovaj naš kako se naguravaju sa osiguranjem da dođu do Donalda i Vladimira (0:28–0:32).

Mai Vu jeste bio na APEC-u ali nije bio ni blizu ovih. Tojest jeste, kako se i vidi na nekim slikama, al’ u fazonu aj me slikaj dok prolazi Shinzo Abe, što je naš drug Mai Vu onda uredno nakačio na Google Maps stranicu SAPA Thalea, evo link k’o hoće da gleda kako ga Shinzo iskulirava u hodniku jer hu iz ju, ba. A evo i sa njegove Facebook stranice, pa pogledajte dok nije skontao i skinuo.

Imate kesu bombona ako nađete Mai Vua na snimku bilo kojeg bitnog sastanka na APECu, takođe a da ne čuči u hodniku i krije akreditaciju ispod kravate.

Malo manje bitno ali zanimljivo: zlatna značka na reveru je još jedan indikator da su sve slike sa svjetskim liderima upravo sa APECa u Mai Vuovom rodnom Vijetnamu. Evo i znački sa logotipom APECa 2017. Ako si baja dobiješ ovu veliku zlatnu. Ima i velika srebrna, isto za malo manje baje — tipa zlatna Putinu, srebrna Lavrovu. Ako si civil dobiješ ovu malu. Kakvu ima Mai Vu, šta mislite?

Hajmo sad malo o SAPA Thale, ovoj firmi što ko fol okreće obrće stotine miliona. SAPA Thale je iz Thalea, sela-gradića od 16.000 stanovnika usred Saksonije, usred Njemačke. U tom Thaleu na vlasti je CDU, još jedna informacija koja će nam dobro doći kasnije. Websajt SAPA Thale malo radi malo ne ali evo kako izgleda, zahvaljujući Archive.com:

Ovo je manje-više sve što se može naći na stranici (bar je moglo u martu kad je arhivirana stranica) uz još jednu sliku našeg druga Mai Vua, imamo i novo lice koje ide uz ime Nguyen Dac Nghiep, što sam vam rekao da zapišete đe su nam rekli da je njemački parlamentarac. E pa parlamentarac je generalni direktor SAPA Thalea, to nam gore ne spomenuše, a da li je parlamentarac, vidjećemo kasnije.

Haj što je neukus, ali koja to kompanija vrijedna bar stotine miliona u vlasništvu milijardera ne zna da nije 1999? No odijelo ne čini čovjeka, što su vjerovatno i naši morali reć kad su im doveli ovog i rekli da je milijarder, pa sam zato potražio "Unternehmenregister" iliti švabski registar kompanija. Transparentna država pa ima sve onlajn, samo ukucaš i izbaci ti, recimo ovo:

Prvi blam za Predsjednišvo i domaće medije: SAPA Thale je registrovana kao GmbH, što je društvo sa ograničenom odgovornošću ili ekvivalent d.o.o. kod nas. Da je korporacija, bila bi registrovana kao AG. Uh, mene zaboli kad vas ovako provalim.

Drugi blam: ovo vam je finansijski izvještaj za 2015. za SAPA Thale, jedini dostupan online ali se dobro vidi da su u tom periodu imali nekih 2.500 ojra prihoda. 2.500 ojra vam u Njemačkoj ne može kupit ni polovnog Renoa Kangoo. Stranica CompanyHouse im procjenjuje ukupni kapital na 25.000 ojra. Pravo zanimljivo jer kaže da je od Schunk Group — u promotivnim člancima u rodnom Vijetnamu navedenu kao “jednu od najvećih inžinjerskih kompanija u Njemačkoj” — kupio WHE Management Building 2014. E sad, nisam ekspert, ali u finansijskom izvještaju bi morala biti stavka đe u nepokretnoj imovini firme stoji više od bar 6–7 cifri za tu nekretninu.

Kad smo već kod te zgrade, ne postoji WHE Management Building, ali zato postoji EHW Thale Wohnungs, firma se bavi održavanjem zgrada i iznajmljivanjem prostora. To se lijepo poklopilo sa firmom iz Thalea pod imenom EHW Thale AG koju je Schunk Group kupila 1997, da bi je opet prodala 2007, daleko prije nego što se pojavio SAPA Thale, i postoje podaci da su trojica koja su je kupila preimenovala firmu u THALETEC. Nijedan od te trojice nije iz Vijetnama, već su izvorni Nijemci. Uspio sam naći sliku zgrade za koju tvrde da je WHE Management Building, i ona u njihovoj verziji stvarnosti izgleda ovako:

Ako opet ne vidite da je isfotošopirano, evo kako izgleda zgrada na Google Street Viewu na adresi Parkstraße 1, u aprilu:

Eh tu je sjedište EHW Thale Wohnungs, isto tako ne u njihovom vlasništvu. Na toj adresi ima i Jürgen Kaufmann, direktor Centra za slijepa i slabovidna lica Thale, mislim da ni on nije u vlasništvu SAPA Thale, al’ sigurno bolje vidi stvari od dvojca Dodik-Cvijanović. Pretpostavka je da su ovi iz SAPA Thale od EHW Thale iznajmili neki prostor na ovoj adresi, pa im bi zgodno da puste šupljak jer ko će guglati njemačka sela i vijetnamske investitore.

Ima tu još jedna stvar: da je firma vrijedna 1.2 milijarde ojra kao što je Schunk Group prodala polovnog Reno Kangooa, bilo bi nekih materijalnih dokaza poput obavještenja za medije itd. Ili kao u slučaju THALETECa, čitava stranica na Wikipediji. Njemačkoj, sa sve citatima. Ne bi se sve svelo na članak na rendom vijetnamskom portalu i fotošop render zgrade. SAPA Thale je u međuvremenu na potpuno drugoj adresi, u zgradici puno manjih gabarita kao što možemo vidjeti ovdje, šaljite razglednice na Lindenbergsweg 11:

I ovaj render kancelarije je super. Jer je kompjuterski render. Dakle ništa nije stvarno, da se skontati po savršenim storama i lijepo posloženim knjigama:

Eksperti za fotošop investicije kojima stranica iz vremena dok je Michael Jackson još bio živ svako malo padne imaju i interesantne recenzije na Google Mapsu za svoj biznis. Evo par:

Putin Putin, Becam David, Bloomberg Billionaire i vu minh mai, pet zvijezdica. Ne može ofirnije i gluplje. Može, primiš ih na sastanak kao predsjednik države i entiteta.

Još malo o našem drugom investitoru iz sjene, Nguyen Dac Nghiepu. Vu Maijeva Wikipedija je već abdejtovana da kaže kako se zajedno sa Nghiepom sreo sa Dodikom i Cvijanović, što nam govori da je i on bio na tim sastancima. Nghiepa je Vu Mai nakitio kao njemačkog parlamentarca, ali uvid u Facebook profil gospodina (jer je glup i sve mu je na public) ukazuje na to da je veliki fan CDUa i Angele Merkel:

Nghiep je gornju sliku objavio u avgustu 2017, (donja slika je sa drugog mitinga najvjerovatnije iz 2016., a da je stranački miting vidi se i po CDU trakici od Nghiepove akreditacije) što znači da je to visoki prijem iz jula 2017. sa kancelarkom Merkel i posjeta… Državi u kojoj žive. Nghiep nije nikakav parlamentarac, već gradski vijećnik u Thaleu. Na listi kandidata u maju bio je 12. na listi CDUa.

Intervju za Mitteldeutsche Zeitung 2014. kada je takođe bio kandidat za gradsko vijeće daje uvid u njegov život. Prije 30 i kusur godina došao je kao fizički radnik: radio je na kranu u VEB Eisenhüttenwerk Thale, fabrici za obradu željeza koja je — opa — danas u sklopu THALETECa (eto vam odakle im ideja za fol sa zgradom). 2014. bio je vlasnik prodavnice odjeće za djecu. Šta mu je trebalo da se pet godina kasnije blamira skupa sa Vu Maijem je pitanje za njemačke vlasti najvjerovatnije.

Pitanje broj jedan za nas u Bosni je, kako se smjelo desiti da ovakve prevarante vodaju po našim firmama i kakav to oni biznis dogovaraju, jer su velike šanse da će svaku firmu kojoj se približe zavit u crno. Bar se nadam da će iz Tehničkog remonta Bratunac ovo pročitati jer u suprotnom odoše u stečaj ako ovom dadnu išta da radi. Još je veći blam da sam “milijardera” provalio za ukupni trošak od šest kafa, dvije kutije cigara (nije Ronhill hehe) i slobodan vikend. SIPA i ostala raja na aparatima. Radi li iko išta ikad u našoj državi?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.