Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) Admir Andelija kaže da cijena električne energije jučer na berzama porasla za 20 eura. To je posljedica jučerašnje objave Dmitrija Medvedeva, zamjenika Vladimira Putina u Vijeću sigurnosti Ruske federacije, koja je došla nakon što je zaustavljen projekat "Sjeverni tok 2", a u kojoj je Medvedev najavio da će Evropljani plaćati "2.000 eura za kubični metar gasa".

- Ova kriza će se sigurno odraziti na energetski sektor jer su tri glavna energenta električna energija, nafta i plin sistem spojenih posuda. Imamo već najave da će nafta na benzinskim pumpama u BiH ići na tri KM. Sigurno će porasti i cijene električne energije na tržištu - kaže Andelija.

On ističe da je u ovoj situaciji ključna energetska nezavisnost naše zemlje.

- Mi moramo naše proizvodne kapacitete zadržati na visokom nivou pogonske spremnosti, zadržati rudnike na nivou da mogu da osiguraju dovoljne količine uglja i nećemo imati problem. Nadamo se da će tako potrajati. Sigurno će biti narušeni globalni lanci snabdijevanja. Može doći do nestašice nafte, mazuta, lož ulja i raznih repromaterijala - kaže Andelija.

On navodi da su naša energetska postrojenja ovise o opremi iz Poljske, Češke i Rusije.

- Moramo se okrenuti sebi, svojim resursima i svom znanju. To nas može održati da ne osjetimo probleme barem kada je u pitanju električna energija. Probleme s plinom i naftom ćemo sigurno osjetiti - navodi on.

Na pitanje koliko cijena nafte i reprometarijala može utjecati na cijenu električne energija kod nas, dierektor Elektroprivrede kaže da mi taj problem nemamo.

- Nama je problem prolongiranje ili izostanak naših aktivnosti. Mi imamo tačno definisane aktivnosti po pitanju remonta, rekonstrukcije i revitalizacije postrojenja koje imamo u elektranama. Ukoliko ne bude rezervnih dijelova i opreme, može se desiti da neke aktivnosti moramo prolongirati, a onda je to zona rizika - kaže Admir Andelija.

Veoma je važno, naglašava, da mi ne zavisimo od berzi kada je u pitanju proizvodnja i cijena električne energije.

- Mi smo kompanija koja ima određene viškove energije i naravno kada prodajemo na berzama, nama pogoduje porast cijena. Naš primarni cilj nije izvoz, nego da osiguramo dovoljne količine energije za naše kupce. Dakle, prvi cilj je da imamo stabilan sistem - zaključuje Andelija.