open-navfaktor-logo
search
Defanzivac za budućnost
Anel Husić izabrao između Švicarske i BiH, šta kaže selektor Slobodan Starčević
Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro bi mogla dobiti pojačanje u zadnjoj liniji.
28.09.2021. u 19:35
get url
text

Dres Zmajića mogao bi obući Anel Husić, mladi stoper ekipe Lausanne-Sport, koja igra u elitnom razredu švicarskog fudbala.

Husić je rođen 1. marta 2001. godine, visok je 189 cm, igra na poziciji centralnog beka, ljevak je. Ove sezone je odigrao šest prvenstvenih utakmica i, otkad je odigrao prvi meč 7. augusta, nezamjenjiv je u zadnjoj liniji. Skupio je maksimalnih 540 minuta, uz 210 minuta u dva meča Kupa Švicarske.

Do prije nekoliko dana dvoumio se da li će izabrati BiH, zemlju svojih roditelja (rođeni u Podrinju) ili Švicarsku, gdje je on rođen.

Ima pasoš BiH 

- Nakon razgovora sa ocem, majkom i prijateljima odlučio sam da ću igrati za BiH - kazao je Husić za Faktor, potvrdivši da je razgovarao i sa Slobodanom Starčevićem, selektorom mlade reprezentacije BiH:

VEZANI TEKST - Starčević objavio spisak za Italiju i Luksemburg

- Pričao sam sa selektorom prošle sedmice, rekao sam mu da imam važne utakmice protiv Young Boysa i Servettea, u srijedu i subotu, i zamolio sam ga da sačeka na odgovor o tome koju ću reprezentaciju izabrati.

Međutim, nakon razgovora sa roditeljima već u petak sam donio odluku da će to biti BiH. Rekao mi je OK, nazvat će te neki drugi čovjek. Također, rekao mi je da će doći u Ženevu da gleda utakmicu. Možda je i dolazio, ne znam, ali se nismo vidjeli, ni čuli - kazao je Husić.

Naglasio je kako je danas iz Fudbalskog saveza Švicarske dobio "upitnik" u kojem mu traže da ispuni sve vezano za COVID-19, te su mu tražili da napiše koji broj opreme nosi.

- Nije to poziv, nego samo upitnik - objasnio je Husić, dodavši kako nema nikakvih prepreka za nastup u dresu BiH:

- Rođen sam u Švicarskoj, ali nisam igrao za mlađe selekcije ove zemlje. Imam pasoš BiH i nema nikakve prepreke da igram za zemlju u kojoj su rođeni moji roditelji. Želim samo još jednom naglasiti da sam izabrao BiH, da sam to rekao selektoru i da ne bude poslije da nisam htio igrati za bh. tim.

Otkrio nam je kako je razgovarao i sa Miroslavom Stevanovićem.

- Pričali smo nakon utakmice, dao mi je podršku i pitao da li sam dobio poziv - kazao je Husić.

Kontaktirali smo i selektora Starčevića, koji nam je potvrdio da se Husić izjasnio da želi igrati za BiH.

- Upoznat sam - rekao je Starčević, kada smo ga pitali za Anela Husića:

Problemi sa centralnim bekovima

- Stoper, lijeva noga. Interesantan nam je. Lomio se između Švicarske i BiH i odabrao je našu zemlju. Predočio sam to ljudima u Savezu. Najvažnije je da je odlučio punim srcem. Pratimo i Denisa Alijagića iz Češke, koji može igrati za juniorsku reprezentaciju BiH. I nisu oni jedini - kazao je Starčević za Faktor.

S obzirom na probleme u zadnjoj liniji, koji se odnose na mizernu minutažu standardnih reprezentativnih stopera Đorđa Milojevića (zadnji meč za Borac odigrao 8. augusta) i Adriana Leona Barišića (zadnji nastup za drugi tim Osijeka u Drugoj ligi Hrvatske upisao 13. augusta) selektor Starčević je najavio kako postoji mogućnost da naknadno pozove Husića za utakmice protiv Italije i Luksemurga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.