open-navfaktor-logo
search
Pomogao ministar Avdić
Apel KSBiH djelimično urodio plodom, nastupi seniorskih selekcija BiH još upitni
Košarkaški savez Bosne i Hercegovine prije pet dana objavio je saopćenje u kojem se navodi da je zbog izuzetno teške situacije u krovnoj kući bh. košarke pod znak pitanja došao nastup omladinskih i seniorskih reprezentacija na međunarodnim takmičenjima.
27.07.2022. u 13:49
get url
text

Pet dana kasnije u razgovoru s generalnim sekretarom KS BiH Amerom Čolanom, Fena saznaje da je svojevrsni apel koji je Savez uputio u jednoj mjeri urodio plodom, te da su bh. košarkaši i košarkašice, kako to obično biva, podršku dobili samo u Kantonu Sarajevo, tačnije od ministra kulture i sporta KS Samira Avdića koji je putem ministarstva nastupe omladinskih selekcija podržao određenim finansijskim sredstvima.

- Ministar Avdić je odmah pokrenuo postupak kojim ćemo pokriti nastupe mlađih muških i ženskih selekcija. Muška U-18 selekcija BiH danas odlazi na Evropsko prvenstvo u Rumuniju, dok ženska U-18 odlazi na EP 3. augusta. U-16 muška i ženska selekcija se vraćaju pripremama zahvaljujući sredstvima koja su nam obećana - naveo je Čolan.

KS BiH je uputio apele Vijeću ministara BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH, a čelnici Saveza sutra će se sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom o eventualnoj podršci ove institucije bh. košarci.

- Od nekih općina smo dobili odbijenice jer su oni već isplanirali svoje budžete, dok smo iz Ministarstva civilnih poslova dobili informaciju da je usvojen budžet i da bi oni trebali u narednih nekoliko dana raspisati javni poziv na koji se trebamo prijaviti. Nismo sigurni koliko bismo sredstava dobili putem tog poziva, ali znamo da u protekle dvije godine oni nisu imali javne pozive i nikome nisu davali podršku, tako da ne znamo šta možemo očekivati - izjavio je generalni sekretar KS BiH.

Savezu pokušavaju pomoći košarkaški prijatelji, posebno bh. dijaspora koja se ponovo angažovala da pomogne Bosni i Hercegovini na bilo koji način. Bh. dijasporci koji žive u Australiji, u saradnji s počasnim konzulom naše zemlje Amirom Šahinovićem, tako su pokrenuli akciju da bh. košarkašicama koje trebaju od 22. septembra u toj zemlji igrati Svjetsko prvenstvo osiguraju smještaj i pomognu putovanje na taj daleki kontinent.

Čolan naglašava da i pored toga nastup bh. košarkašica na SP-u dolazi u pitanje zbog ogromnih troškova putovanja.

VEZANI TEKST - Upitan nastup košarkaških reprezentacija BiH na velikim takmičenjima

- Jedna karta košta između četiri i šest hiljada KM, a teško je pronaći slobodne karte u tim datumima. Počeli smo tražiti karte od 10. septembra, međutim sve je popunjeno do 16. septembra. Smještaj smo uspjeli osigurati zahvaljujući Šahinoviću i našim dijasporcima, ali problem je kako da dođemo do Australije - objasnio je.

Vize za bh. košarkašice su u procesu izrade, dio priprema u Italiji je finansijski pokriven, ali sve nakon toga je upitno. Sigurno je samo da bi neodlazak ove selekcije bh. košarkašica na SP predstavljao ogroman udarac za bh. košarku i jednu od najtalentovanijih ženskih generacija BiH od koje se očekuju velike stvari, pa možda i medalja s jednog od velikih takmicenja.

Generalni sekretar KS BiH upozorava da su mnoge selekcije pod okriljem saveza došle na korak do gašenja zahvaljujući nezainteresiranosti nadležnih institucija, te da će se taj trend nastaviti ukoliko se neke stvari u BiH, kada je u pitanju podrška sportskih kolektivima i odnos prema sportu, ne promijene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.