Ponedjeljak, 03.08.2020.
h

Apel YIHR Hrvatske: Kolinda, izvinite se za Ahmiće, a zločincima oduzmite odlikovanja

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Hrvatske uputila je apel predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović da oduzme odlikovanja osuđenicima za ratne zločine počinjenim tokom agresije Republike Hrvatske na BiH te da se, zajedno s premijerom, izvine žrtvama na 25. godišnjicu zločina u Ahmićima.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, prema saznanjima YIHR-a, još nije oduzela odlikovanja Dariju Kordiću, koji je davne 2004. osuđen na 25 godina zatvora za zločine počinjene u Ahmićima. Odlikovanja nisu oduzeta ni petorici ostalih osuđenika za ratne zločine u BiH: Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Brunu Stojiću, Milivoju Petkoviću i Valentinu Ćoriću.

- Želimo podsjetiti kako je Inicijativa u januaru ove godine uputila poticaje za oduzimanje odlikovanja Državnom povjereništvu za odlikovanja i priznanja pri Uredu predsjednice Republike Hrvatske te da do danas nije dobila nikakav odgovor. Odličja na ratnim zločincima uvreda su za žrtve, sramota za Republiku Hrvatsku i teret za proces pomirenja među našim društvima – navode u saopćenju.

U ponedjeljak, 16. aprila ove godine, obilježava se 25 godina od zločina u Ahmićima, u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) 1993. godine ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su 11 bili djeca.

- Ova ubistva predstavljaju jedan od najužasnijih zločina hrvatskih snaga iz devedesetih godina, a počinjena su u okviru međunarodnog sukoba koji je vođen između Republike Hrvatske i Republike BiH tijekom 1993. i 1994. kada je Republika Hrvatska imala sveobuhvatnu kontrolu nad snagama HVO-a – navodi se.

Najviši dužnosnici Republike Hrvatske, predsjednica i premijer, dužni su, smatraju u YIHR-u, izviniti se žrtvama u Ahmićima te osuditi i distancirati se od zločinačke politike vrha Hrvatske prema BiH 1993.-1994.

- Iskreni čin žaljenja i isprike doprinio bi kulturi poštivanja svih žrtava te odgovornom suočavanju s prošlošću, pa pozivamo predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da na dan 25. godišnjice zločina u Ahmićima naprave ispravan civilizacijski korak šaljući jasnu i nedvosmislenu poruku da se rat i zločini više nikada ne smiju ponoviti. U najboljoj namjeri da doprinesemo iskrenom i ispravnom činu izvinjenja, YIHR je pripremila priručnik namijenjen sadašnjim, ali i budućim visokim dužnosnicima Republike Hrvatske, koji ističe njihovu odgovornost da naprave ovu simboličku gestu i upućuje na važnost izvinjenja kao sastavnog dijela tranzicijske pravde – zaključuju.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh