Arapska liga o napadima u Al Aksi: Upozoravamo na mogućnost vjerskog rata

Objavljeno: 17.07.17 u 20:18

Arapska liga je najoštrije osudila napade Izraela u kompleksu Al Akse, kao i na druge islamske svetinje.

Arapska liga je danas na vanrednom zasjedanju u Kairu, na kojem je razgovarano o posljednjim dešavanjima u Jerusalemu, apelovala na međunarodnu zajednicu da poduzme potrebne mjere kako bi se zaustavili neredi u kompleksu Al Akse.

- Upozoravamo na mogućnost vjerskog rata u regionu izazvanog postupcima Izraela, uz podršku vojne sile, u cilju judaizacije okupiranog Jerusalema - navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da Izrael prvi put nakon 50 godina nije dozvolio klanjanje džuma-namaza u Al Aksi.

- Ovakvi postupci agresorskog Izraela predstavljaju napad na islamsko-arapski svijet i na svetinje palestinskog naroda. Također, predstavljaju kršenje svih međunarodnih konvencija i zakona - dodaje se u saopćenju.

Na kraju se apeluje na hitno poduzimanje mjera u cilju zaštite svih islamskih i kršćanskih svetinja.

Izraelske snage sigurnosti su danas, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u Istočnom Jerusalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje traju. U sjeni ratova i kriza na Bliskom istoku, vlasti Izraela već četiri dana u potpunoj blokadi drže Stari Grad u Jerusalemu u kojem se nalazi i kompleks Al Aksa. U zidinama Starog Grada su skoro sve radnje zatvorene, a primjetno je veliko prisustvo izraelskih snaga sigurnosti.

Izraelske snage sigurnosti su u petak ujutro blokirale sve ulaze u staro jezgro grada u Istočnom Jerusalemu i dozvoljavaju kretanje isključivo mještanima, a ne i posjetiocima iz drugih gradova i šire. Baš kao što je u petak bez najave blokirala ulaze, danas poslije podne izraelska policija je dozvolila ulazak i izlazak iz Starog grada, ali na svim ulazima je i dalje prisutan veliki broj policije i vojske.

I lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al Akse nije moglo ući od petka do jučer, a izraelske snage su jučer i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima za metal. Lokalni Palestinci protestiraju zbog toga i odbijaju ući u kompleks, već namaze klanjaju ispred njega. S druge strane, izraelska policija bez ikakvih promjena i dalje u kompleks Al Akse pušta grupe jevrejskih doseljenika.

Tenzije koje su trenutno prisutne u Jerusalemu dosežu najviši nivo u proteklih pet decenija izraelske okupacije Jerusalema. Palestinsko stanovništvo, ugroženo potezima izraelske vlasti, i ovog puta je razočarano izostankom reakcija i pažnje međunarodne zajednice.