Ponedjeljak, 15.08.2022.
FOTO: Damir Hodžić

Badnje veče u glavnom gradu BiH: Ispred Stare pravoslavne crkve u Sarajevu zapaljen badnjak

Uz večernju molitvu u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu te paljenje badnjaka u dvorištu crkve, u sjeni pandemije, večeras je u glavnom gradu BiH obilježen Badnji dan.

Time je počela proslava Badnje večeri, odnosno najavljen dolazak Božića, javlja Anadolija. Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vjernici koji poštuju julijanski kalendar danas proslavljaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista.

Ove godine paljenju badnjaka je zbog pandemije prisustvovao manji broj vjernika nego što je to ranije bio slučaj. Vjernici su nastojali poštovati mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Molitvom i paljenjem Badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh