Bajkoviti odmor: Sedmodnevno uživanje u prelijepim ljetovalištima Antalyje

Objavljeno: 12.06.17 u 15:22 Autor: Sanela Karaica

Onima koji jednom posjete neko od ljetovališta u Antalyji jedini cilj kada je u pitanju odmor bit će vratiti se ponovo tamo. 

Bilo koje mjesto da izaberete, Alanyu, Side, Belek, Kemer ili Antalyju, sigurno nećete pogriješiti jer ako postoji raj na zemlju, on je upravo u ovom dijelu Turske.

Duge pješčane plaže, more boje tirkiza, zelenilo koje osvaja intenzivnim bojama, luksuzni hoteli sa najmodernijim spa centrima i desecima bazena, prostori koji odišu modernim dizajnom i tehnologijom... Jednostavno, savršeno mjesto za odmor duše i tijela, zabavu i uživanje. Mjesto pred čijom ljepotom i najizbirljiviji ostaju bez daha.

Grupa novinara iz BiH boravila je krajem maja i početkom juna u Antalyji na studijskom putovanju, koje je za njih organizirala turistička agencija Fibula.

Otputovali smo čarter letom zajedno sa prvom grupom turista ove godine koji su organizaciju svog ljetovanja prepustili ovoj turističkoj agenciji.

Iz oblačnog Sarajeva smo krenuli u 17 sati i putovali nešto kraće od dva sata do aerodroma u Antalyji. Po lokalnom vremenu, to je bilo 20 sati jer Turska je sat ispred BiH. Let je bio ugodan, a avion s oko 270 mjesta prepun turista koji su nestrpljivo čekali da počnu uživati u svom odmoru. Mnogi od njih i ranije su ljetovali u tom dijelu Turske, pa su nam prepričavali o ljepotama koje nas tamo čekaju.

Po dolasku na aerodrom, dočekali su nas vodiči, a novinari su sa svojim vodičem i autobusom, koji nam je bio na raspolaganju sedam dana, nastavili do svoje prve destinacije Alanye. Nakon dva sata vožnje, stigli smo u hotel dobro raspoloženi, ali već pomalo gladni i umorni. To što smo stigli oko 23 sati nije bio problem, jer u hotelu služe kasnu večeru, do ranih jutarnjih sati, a onda slijedi doručak.

Već prvi susret sa ogromnim, prekrasno uređenim hotelom, ostavio nas je bez daha. Ni slutili nismo da ćemo u narednim danim vidjeti i mnogo veće, ljepše, luksuznije... Zasigurno ono što smo vidjeli u Alanyi, Sedeu, Beleku, Kemeru i Antalyji pamtit ćemo cijeli život. U ovoj regiji ima više od 1.500 hotela, nižu se jedan do drugog, a tokom putovanja smo uočili da su mnogi novi u izgradnji.

Naša ekipa, koju je činilo više od 20 novinara, fotoreportera i snimatelja iz BiH, svaku noć spavala je u drugom hotelu, a tokom dana obilazili smo i mnoge druge. Granice su se pomjerale, a svaki sljedeći hotelski kompleks koji smo vidjeli nanovo nas je očaravao. Hotelski kompleksi su pravi mali gradovi sa stotinama soba, diskotekama, barovima, pozornicama na kojima se svaku večer izvode razni programi.

Timovi animatora brinu se za atmosferu i dobro raspoloženje gostiju. Tu su i prodavnice, butici, restorani za svačiji ukus. U jednom od hotela imali smo priliku gledati predstavu cirkusa iz Kine. Također, bili smo u obilasku luksuznog apartmana u kojem je jednom prilikom odsjeo bivši američki predsjednik Barack Obama. Naravno, iskoristili smo priliku za fotografisanje.

Novinari iz BiH boravili su u hotelima sa 5 zvjezdica, u kojima su sobe veličine manjeg stana, a u njima je sve što vam je potrebno, od četkica za zube do električnog kuhala za vodu, te velikog izbora kafe i čajeva.

Oko hotela su bazeni raznih oblika i veličina, aqua parkovi, tobogani i ogromne trampoline koji toliko privlače da čak i oni koji se boje takve vrste zabave nisu mogli odoljeti. U masi prekrasnih i još boljih hotela posebno nas se dojmio "The Land of Legends", hotel i zabavni park koji podsjeća na Disneyland, sa vodopadima, vještačkim stijenama i vlastitim zoo vrtom, gdje smo imali priliku vidjeti tigra i pingvine.

U okviru ovog kompleksa nalazi se mnoštvo građevina među kojima imate utisak da ste u bajci.

U svakom od hotela mnogo se pažnje posvećuje djeci. Za njih su napravljeni posebni bazeni, igraonice, adrenalin parkovi, restorani...a imate mogućnost da se o vašim najmlađim cjelodnevno brine specijalizirano osoblje.

Prema riječima našeg vodiča Fatmira Mušine, u antalijskoj regiji godišnje se izgradi više luksuznih objekata za turiste, a Fibula radi sa mnogima od njih. Većina hotela u antalijskoj regiji, kako ističe, ima povoljne aranžmane, posebno za bračne parove sa djecom i u sezoni bude sedmično organizirano četiri do pet čarter-letova iz BiH. 

Hoteli su na bazi "all inclusive" i gostima nude sve što im je potrebno. Kada uđete u ove hotele, novčanik vam više neće trebati osim ukoliko želite uživati u masaži. Korištenje spa centara, sauna i hamama u većini hotela je uključeno u cijenu aranžmana. U restoranima za svaki obrok imate na raspolaganju desetke vrsta jela i kolača, među kojima je teško odlučiti šta da pojedete, te voće, salate, piće. Mini-barovi u sobama sa sokovima i grickalicama dopunjuju se svakog jutra. Ne morate brinuti ni o hrani za bebe, jer domaćini su osigurali razne vrste kašica. Sa ovakvog odmora sigurno je da ćete se vratiti sa kojim kilogramom više.

Poslije večere i odmora, u spa centrima ili u barovima, odlazili smo u gradska jezgra gdje bismo utonuli u šarenilo stotina malih radnji. Znali smo da je cjenkanje s trgovcima tamo običaj, ali ne i koliko je to zabavno. "Stručni pregovarači" sposobni su spustiti cijene svega ponuđenog sa recimo 40 na čak desetak eura. Prvo pitanje kada uđete u neku radnju jeste odakle dolazite, a prodavači idu s pretpostavkom da ste Rusi, jer oni su najbrojniji turisti u ovom dijelu Turske. Može se plaćati eurima, dolarima i turskim lirama, a sigurno je jedino to da nećete uspjeti izaći iz neke radnje dok ne kupite barem sitnicu.

Osim turizma, domicilno stanovništvo bavi se poljoprivredom, u šta smo se uvjerili pri slijetanju u Antalyju, kada smo vidjeli ogromne prostore pod plastenicima. Također, tamo odlično uspijevaju banane, kao i narandže i mandarine.

Cijela antalijska regija je zaštićena od hladnih sjevernih vetrova Taurus planinama i ima karakterističnu mediteransku klimu, sa toplim suhim ljetima i umjereno toplim kišnim zimama. Temperatura mora se kreće od 15 do 28 stepeni Celzijusa, a temperatura zraka dostiže i više od 40 stepeni. Antalyja je poznata i po tome što, kako kažu, ima 300 sunčanih dana godišnje.

Posebno atraktivan je Belek, gdje ljetuju mnoge poznate ličnosti iz cijelog svijeta. Radi se o modernom turističkom gradu u blizini Antalyje, a specifičan je po luksuznim hotelima, dugim pješčanim plažama, borovim šumama i golf terenima na kojima se održavaju visoko renomirana takmičenja. Ovo je, uvjerili smo se, i najskuplji grad od svih koje smo posjetili. Na naše konstatacije da je neki od proizvoda koje smo gledali preskup, trgovci su odgovarali: "Ovo je Belek, nije Bosna".

Među najpoznatijim antičkim gradovima u Turskoj je Side, pa smo imali priliku posjetiti njegovu glavnu atrakciju, stari rimski amfiteatar na otvorenom. Prekoputa amfiteatra je muzej Side, a gradske zidine su dobro očuvane. Tamo smo se odvezli gradskim prijevozom, kombijem, sa čijim smo se vozačem jedva uspjeli sporazumjeti o cijeni. Na kraju smo utvrdili da karta košta tri lire, a ukoliko plaćate stranom valutom, onda je dolar ili euro. Cijena vožnje taksijem mnogo je viša, pa ćete tako za odlazak iz hotela u centar grada izdvojiti pet do 10 eura ili dolara.

U vrijeme dok smo bili u Antalyji, najviše dnevne teperature bile su oko 25 stepeni, ali je u petak, na dan kada smo se spremali za povratak, već u 9 sati ujutro termometar pokazivao 30 stepeni. Do aerodroma nas je dovezao vozač s kojim smo se družili prethodnih sedam dana i vodič Fatmir. U avionu smo se opet družili s ljudima s kojima smo putovali prema Antalyji, ali u povratku ih je bilo manje. Neki su ostali na odmoru još sedam dana. Da zaključimo, Antalyja je mjesto koje bi svi barem jednom u životu morali posjetiti.