open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Bakalar: Bez budžeta nema novca za Opće izbore, ne pomaže privremeno finansiranje
Nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, u kojem moraju biti planirana sredstva za Opće izbore, nije spreman. Istovremeno, u proceduru je upućena Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH za prva tri mjeseca ove godine.
10.12.2021. u 10:54
get url
text

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), upozorio je da je sredina maja krajnji rok u kojem moraju biti operativna sredstva za Opće izbore 2022. godine, što znači da budžet institucija BiH mora do tada biti usvojen. Istakao je da Opći izbori ne mogu biti finansirani iz Odluke o privremenom finansiranju te samim tim bez budžeta nema ni sredstava.

VEZANI TEKST - Spremno još jedno privremeno finansiranje institucija BiH: Nastavlja se stihijska blokada države

- Po Izbornom zakonu BiH, najkasnije 15 dana od dana raspisivanja izbora moraju biti osigurana sredstva. To je krajnji rok, ali sredstva bi u normalnim okolnostima trebala biti operativna i ranije. Postoje pripremne radnje koje treba provesti. Opći izbori se potpuno finansiraju iz državnog budžeta, za razliku od lokalnih. Sredstva za Opće izbore se ne mogu osigurati iz privremenog finansiranja – rekao je Bakalar.

Za Opće izbore potrebno je 9,7 miliona KM. Uz to, Centralna izborna komisija BiH je zatražila dodatna dva miliona KM za povećanje naknada članovima biračkih odbora, kao i dodatnih deset miliona KM za uvođenje novih digitalnih tehnologija u izborni proces.

Ovaj budžetski zahtjev je upućen u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Zoran Tegeltija (SNSD).

- Dobili smo neke odgovore okvirnog karaktera, da čekaju nacrt budžeta da bi dali finalnu ocjenu – kazao je Bakalar.

VEZANI TEKST - Koliko će koštati Opći izbori 2022: CIK uputio zahtjev, trebaju dodatnih 12 miliona KM

Nacrta budžeta institucija BiH za iduću godinu još nema jer Fiskalno vijeće BiH nije još usvojilo okvirni trogodišnji budžet, odnosno Globalni okvir fiskalne bilanse i politika u BiH 2022-2024. U Fiskalnom vijeću je Tegeltija, premijeri RS-a i FBiH Radovan Višković (SNSD) i Fadil Novalić (SDA), te državni i ministri finansija RS-a i FBiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), Zora Vidović (SNSD) i Jelka Milićević (HDZBiH).

Iz HDZ-a BiH stalno stižu prijetnje da Opći izbori neće biti održani ukoliko se ne postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH, a i lider SNSD-a Milorad Dodik je zaprijetio da postoji mogućnost da podrže HDZ i bojkotuju izbore.

Bez ovih stranaka nije moguće imati ni usvojen budžet.

Vehid Šehić, politički analitičar i nekadašnji član Centralne izborne komisije BiH, uvjeren je da će biti novca za izbore. Dodao je da je pozivanje na bojkot neodgovorno, te da je bio bojkot i u susjednoj Srbiji pa su izbori održani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.