Balkan Photo Festival: Djetinjstvo iza rešetaka kroz objektiv mladih u sukobu sa zakonom

objavljeno: 30.01.2017. u 14:06

Izložba fotografija "Pravda za svako dijete" otvorena je danas na platou ispred sarajevske Katedrale. 

Autori fotografija su štićenici institucija za smještaj maloljetnika u sukobu sa zakonom u 2016. godini. Izložene fotografije su rezultat radionica u sklopu istoimenog UNICEF-ovog projekta kojeg podržavaju Vlada Švicarske i Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju.

- Ova postavka rezultat je prošlogodišnjih aktivnosti koje su proveli naši partneri sa djecom, maloljetnicima. Učili su fotografske vještine i napravili dobar posao. Ove fotografije važne su iz dva razloga: prikazuju uslove u kojima ta djeca žive i predstavljaju alternativu za njihove loše navike. Mladi ljudi koji su u ovakvim ustanovama ne smiju biti zaboravljeni, jer su potencijalno vrijedni članovi društva i u njih treba ulagati - kazala je Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a u BiH.

Udruženje Urban koje je organizator Festivala od juna do septembra prošle godine provelo je projekat fotografskih radionica za djecu i starije maloljetnike u institucijama u Banja Luci i Tuzli.

Radionice su provedene u svrhu podrške servisima u ovim insitucijama i radi osnaživanja individualnog rada sa djecom koja se nalaze na izdržavanju kazne. Radionice su imale za cilj pružiti priliku djeci da se izraze, te da ih nauče fotografskim tehnikama koje im mogu koristiti u budućnosti.

- Bilo je fantastično druženje, a fotografije su još bolje, tako da je ovo bilo posebno iskustvo. Radili smo sa maloljetnicima u dva grada i bilo je potpuno drugačije. U Banja Luci imaju dvorište, dok su u Tuzli u zatvorenom prostoru, pa su im inspiracija bile rešetke. Ipak, svako je na svoj način predstavio šta vidi, tako da je iskustvo bilo posebno. Prenosili smo znanje o fotografiji na tu djecu, uz želju i nadu da se time bave kad izađu - istakao je Budimir Željko Keko, jedan od fotografa koji je radio sa maloljetnicima.