Podsjećamo, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, čiji su predlagači zastupnici, naći će se na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 24. januara.

VEZANI TEKST - Prijedlog o raspodjeli javnih prihoda u FBiH: Kantonu Sarajevo se umanjuje 86 miliona KM

Naime, jedan broj federalnih parlamentaraca se odlučio pokrenuti izmjene postojećeg zakona smatrajući ga krajnje nepravednim prema jednom broju kantona. Tačnije, da Kanton Sarajevo nepravedno dobija najviše novca iz raspodjele, a čime su zakinuti u prvom redu Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton.

- Zeničko-dobojski kanton je, zajedno s Tuzlanskim kantonom, među prvima digao glas protiv važećeg modela raspodjele javnih prihoda jer smo kao industrijski kanton godinama zakinuti za značajan iznos sredstva koja se procjenjuju na desetke miliona maraka. Smatramo da mnogo više dajemo nego što nam se vraća, a u toj raspodjeli profitiraju pojedini kantoni, posebno Kanton Sarajevo. Drago mi je što je u FBiH konačno sazrela klima da se model raspodjele mijenja i da ta raspodjela bude pravednija - kaže za Faktor Bašić i dodaje:

- Ako izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH dobiju podršku u oba doma Parlamenta FBiH, naš kanton će samo ove godine dobiti dodatnih 14 miliona KM, s tim da će iznos sredstava narednih godina biti još veći. Tako ćemo dobiti dodatna sredstva za realizaciju razvojnih projekata, poboljšanje standarda zaposlenih na budžetu, posebno policije i prosvjetara. Bit će prostora da unaprijedimo boračku i socijalnu zaštitu, ali i ulažemo u infrastrukturu.