open-navfaktor-logo
search
Rekao šta je imao
Bećirović saopćio da je Predsjedništvo BiH imenovalo Krišto, pitanja novinara ga nisu zanimala
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je danas odluku kojom je potvrđena Borjana Krišto (HDZBiH) za mandatarku za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 
22.12.2022. u 16:32
get url
text

Za su glasali predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDPBiH). Protiv je bio Željko Komšić (DF), član Predsjedništva BiH. No bilo je dovoljno da za glasaju dva člana Predsjedništva.

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH dalo zeleno svjetlo za Borjanu Krišto, javnosti će se obratiti Bećirović

Bećirović se nakon ove vanredne sjednice obratio novinarima. Imenovanje Borjane Krišto za mandatarku nazvao je dobrom viješću.

- To je najbrže imenovanje mandatara u postdejtonskom periodu. Imenovanje mandatara je jedan uobičajen postupak u BiH i to nije novina – dodao je pa ponovo nabrojao ko je sve bio imenovan u proteklim mandatima i ko su bili članovi Predsjedništva BiH u tim periodima.

- Imenovanje je izvršeno u skalu sa Ustavnom BiH, Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH. Danas su pred članovima Predsjedništva postojale dvije opcije, da i dalje predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu ostane Zoran Tegeltija (SNSD, op.a.), koji je vodio najgore Vijeće ministara u ovom vijeku, a druga opcija je bila da glasamo u skladu sa Ustavom, zakonom i poslovnikom – rekao je Bećirović.

Uputio je i poruku da "član Predsjedništva BiH mora donositi odgovorne i utemeljene odluke, nekada i teške", te da se neće "nikome dodvoravati, posebno onima koji su me napdali i prije izbora".

- Izbor mandatara je i pitanje demokratske političke kulture. Na državnom nivou postoji jasna paralamentarna većina. To je 25 zastupnika od 42 – rekao je.
Nadalje je kazao da u pogledu izbora manadatara nema razlike između "Osmorke" i SDA.

- Da je SDA napravila većinu sa HDZ-om i SNSD-om i SDA bi glasala za mandatara – dodao je.

Napomenuo je da je u prošlom sazivu mandatar izabran 14 mjeseci nakon izbora, a sada za manje od mjesec i da je to, smatra, pozitivna poruka.

Bećirović je rekao i da potpisani stranački sprazum, i najnoviji, misleći na sporazum "Osmorke"“, HDZ-a i SNSD-a, i oni prije toga i koji će uslijediti nikada ne mogu biti iznad Ustava BiH i zakona i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH.

Dodoa je da se Ustav mijenja u Parlamentu, a ne putem stranačkih sporazuma, te da se zakoni moraju provoditi dok ne budu promijenjeni u Parlamentu.

- Pitanje imenovanja predsjedavajuće Vijeća ministara BiH ne može utjecati na moje stavove o NATO-u. Nikada neću povući nijedan potez koji usprava put države BiH u NATO savez – ustvrdio je Bećirović.

Cvijanović i Komšić su napustili zgradu Predsjedništva BiH bez izjava.

Daljnja procedura je takva da Predsjedništvo BiH odmah šalje Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odluku o imenovanju Krišto na odobravanje. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Zastupnički dom, a potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Potom predsjedavajući Vijeća ministara najkasnije u roku od 35 dana imenuje ministre i zamjenike ministara i traži od Zastupničkog doma potvrdu imenovanja.

Denis Bećirović je nakon svog obraćanja napustio salu i nije htio saslušati pitanja novinara. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.