Upravo ono na što im je Begić skrenuo pažnju tada dogodilo se danas. Demokratska fronta ZDK odbila je učešće u Vladi ZDK jer "Osmorka" želi i HDZ BiH, a samim tim poslali su im poruku da radije biraju Dragana Čovića nego Željka Komšića.  

Čović je na pitanje kako komentariše stav DF-a da ne želi u vlast sa HDZ-om u ZDK kazao da je "ljubav obostrana".

Nikšić je rekao da je SDP dio "Osmorke" koja je za partnera izabrala HDZ.

- DF je bio dio te priče u ZDK, DF je izašao i to je njihov izbor - rekao je predsjednik SDP-a. 

Zastupnik Begić je, podsjetimo, početkom novembra izrazio rezervu prema odluci koju su donijele njegove kolege u ZDK, te im poručio da "vode računa šta rade".

- Što se tiče te odluke, kod nas je pravilo da kantonalni odbori zauzmu svoje stavove. To nije bilo predmetom bilo kakve rasprave na stranačkim organima. Ja ne poznajem u detalje situaciju u Zeničko-dobojskom kantonu. Ali imajući u vidu sve ovo što se radilo posljednjih godina, ja bih ovim putem poručio kolegama u ZDK da dobro vode računa šta rade -  kazao je Begić za Hayat TV.

Poručio je da bi želio da ga vrijeme demantuje, ali...

- Ovo može biti samo trik da se DF uvuče u tu priču da isporuči svoje zastupnike u smislu glasanja za Dom naroda i da ih provozaju jedan krug i da ih izbace na narednoj stanici, da uvuku HDZ - rekao je tada Begić. 

HDZ i Čović uđoše u vlast u ZDK na mala vrata, a Kasumovićev potpredsjednik Kenan Uzunović im je poručivao da će "prije papa preći na islam, nego da HDZ uđe u vlast u ZDK".