open-navfaktor-logo
search
Goraždanski penzioneri
Bekan: Ko ima para liječi se od koronavirusa, ko nema umire
Troškovi liječenja oboljelih od koronavirusa značajno pogađaju penzionere koji su prinuđeni za troškove terapija izdvajati značajne sume novca, upozorili su iz goraždanskog Udruženja penzionera.
07.04.2021. u 15:59
get url
text
Suljo Bekan
get url
text

Predsjednik udruženja Suljo Bekan naglašava da je uz troškove života koji enormno rastu, ova populacija dodatno pogođena troškovima u liječenju Covida-19.

- Smrtnost zbog koronavirusa u ovoj populaciji je velika i za liječenje se izdvaja značajna suma novca. Kako nećemo biti ogorčeni, jer cijeli život smo punili fond zdravstvenog osiguranja, a sad kad treba da spašavamo živote, ko ima para može se liječiti, a ko nema mora da umre - ističe Bekan.

Dodaje da se troškovi terapije kreću od 200 KM i više, što ova populacija teško može izdvojiti.

- Obično se ne zaustavlja na jednoj terapiji i u konačnici to košta mnogo vise i niko se ne pita mogu li to penzioneri podnijeti sa svojim penzijama. Mi smo do sada pomogli 81 penzionera kojem je trebalo liječenje sa po 100 maraka, imamo u obradi još 31 takav zahtjev. Oni su ugrožena kategorija, kome još mogu da se obrate - naglašava  predsjednik Udruženja penzionera Goražde.

Dodao je da bez značajnije pomoći kantonalnih i gradskih vlasti, udruženje teško da će moći udovoljiti svim zahtjevima.

Ministar zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Eniz Halilović smatra  da vlast mora naći načina da pomogne svima koji su u stanju socijalne potrebe u smislu refundacije troškova liječenja od Covida-19.

-Mi moramo kao izvršna i zakonodavna vlast naći modus da pomognemo osobama koji su u stanju socijalne potrebe, penzionerima i svim ugroženim kategorijama koje su imali ogromne troškove u vrijeme pandemije prije svega za nabavku lijekova jer terapije su skupe i morali su izdvojiti ogromna sredstva. Mi ćemo predložiti skupštini i vladi da se nađe način putem Zavoda zdravstvenog osiguranja da se planiraju sredstva za refundaciju troškova za nabavku lijekova za naše građane - najavio je Halilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.