Dodaje kako bi se na ESV-u o minimalnoj plaći koja od 2016. godine u FBiH iznosi 406 KM, moglo razgovarati u drugoj polovini septembra.

Podsjećamo, 15. jula prekinuta je u Sarajevu tematska sjednica ESV-a o minimalnoj plaći.

VEZANI TEKST - Bektić: Danas nije postignut dogovor o iznosu minimalne plaće, sjednica prekinuta

- Kolegij Ekonomsko-socijalnog vijeća za FBiH nije održan, a trebalo je 26. jula. Ispostavilo se da su ga izignorisali predstavnici Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH. Ja bih rekao da nije bilo dobre volje. Vlada nas svojim dopisom upućuje da se mi, socijalni partneri, poslodavci i sindikat dogovorimo o najnižoj plaći. Upućuju nas na prijedlog koje je dostavilo Udruženje poslodavaca FBiH, a onda smo mi dostavili svoju metodologiju, kako bismo učestvovali u definisanju minimalne plaće. Federalna vlada i poslodavci sinhronizovano rade i ne žele da se riješi najniža plaća u FBiH - govori nam Bektić.

Dodaje kako postoje procjene da bi se u drugoj polovini septembra mogao održati kolegij, a potom sjednica ESV-a.

- Ja sam rekao da neće biti razgovora niti o jednom zakonu ili setu zakona na Ekonomsko-socijalnom vijeću dok se ne definiše novi iznos minimalne plaće! Tu ću biti ultimativan - poručio je Bektić.

VEZANI TEKST - Smailbegović: Povećanje minimalne plaće sa 406 na 700 KM nosi opasnost od otpuštanja radnika

Podsjećamo, sindikati okupljeni oko Mevludina Bektića traže da minimalna plaća u FBiH iznosi 700 KM neto, dok poslodavcima to ne odgovara. Oni smatraju da se minimalna plaća treba određivati prema branšama, kao i da prvo treba Parlament FBiH da donese zakone o doprinosima i porezu na dohodak, a nakon toga da se definiše minimalna plaća u FBiH.

Sindikalci okupljeni oko predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića traže da se minimalna plaća sa 406 KM povisi na 1.000 KM.