Četvrtak, 28.09.2023.
FOTO: Ines Lučić

Bektić na čelu Saveza samostalnih sindikata BiH: Moramo u fokus vratiti prava radnika

Šesnaest granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) danas je u Sarajevu održalo Skupštinu na kojoj je jednoglasno za novog predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH izabran aktuelni predsjednik Samostalnog sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić.

Organizatori Skupštine predložili su Bektića umjesto aktuelnog predsjednika SSSBiH Selvedina Šatorovića, koji je, kako smatraju, nelegalno izabran na tu funkciju.  Bektić je novinarima rekao da im je namjera demokratizacija i veće jedinstvo Saveza, te prevazilaženje dubokih podjela koje se i danas osjete.

- Na današnju skupštinu pozvani su svi granski sindikati, a odazvalo se njih 16 koji predstavljaju 141.000 od ukupno 167.000 članova Saveza samostalnih sindikata BiH. U posljednje vrijeme ekonomija je bila potisnusta u drugi plan, a za rezultat je imalo otpuštanje radnicima.

Zadatak Saveza je da zaštiti svoje članice i članove unapređujući ekonomske prilike. Moramo u fokus vratiti prava radnika - precizirao je Bektić, nakon sjednice kojoj je prisustvovalo 114 od 157 delegata.

Istakao je da će Savez u narednom periodu insistirati da minimalna plaća u FBiH bude 70 posto od prosječne, ne uključujući dodatke kao što su topli obrok, regres i naknada za prijevoz.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama FBiH Samir Kurtović naveo je da će prioritet novog rukovodstva Saveza biti potpisivanje Općeg kolektivnog ugovora, utvrđivanje najniže plaće i usvajanje zakona o sindikatima.

- Granski sindikati koji su ovdje prisutni su odbili zakon o sindikatima koji je sada u parlamentarnoj proceduri - kazao je Kurtović.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić naglasio je da puno toga treba promijeniti unutar Saveza,  jer nije na nivou na kojem bi trebalo biti.

- Svjedoci smo da se određene sindikalne elite više bave populističkim temama i ostvarivanjem ličnih interesa, a ne problematikom s kojom se radnici u BiH suočavaju, ali nadam se da će novo rukovodstvo ponuditi koncept koji će donijeti viši standard i kvalitet života za sve radnike u BiH - naveo je Husić.

Aktualni predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović, kojeg okupljeni sindikati smatraju nelegitimnim, nije se pojavio na današnjoj skupštini.  

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh