open-navfaktor-logo
search
Radnička prava
Bektić: Prijedlog Vlade FBiH je da najniža plaća od 1. januara bude 596 KM
Prijedlog Vlade Federacije za najnižu plaću od 1. januara 2023. godine je 596 KM, rekao je za Faktor Mevludin Bektić, koji predstavlja 17 granskih sindikata u Federaciji i Sindikat BiH na sjednicama Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije.
28.12.2022. u 11:10
get url
text

Kaže kako je predloženi iznos za njih neprihvatljiv.

Minimalna plaća sada u FBiH iznosi 543 KM.

Prisutna nejednakost 

- Stigao nam je prijedlog Vlade FBiH koji će se razmatrati na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH, a to je 596 KM. Moram u startu kazati da je nama ovo neprihvatljivo jer mi nismo prihvatili ni Uredbu koju je ranije donijela Vlada FBiH, a kojom je propisala metodologiju utvrđivanja iznosa najniže plaće i usklađivanje najniže plaće.

Najniža plaća trenutno iznosi 543 KM i tražili smo i u ovoj godini njeno povećanje, ali to se nije dogodilo uprkos inflaciji, enormnom rastu cijena hrane, režija. Dakle, Vlada nam je ponudila 596 KM da bude najniža plaća od 1. januara 2023. - govori nam Bektić.

Kaže kako je u bh. društvu prisutna nejednakost između radnika u realnom i javnom sektoru.

"Te 53 KM nisu ravne ni milostinji"

- A Vlada treba da vodi ekonomsku politiku. Očito se ovdje polivalentno ponaša. Na kraju krajeva kada je Vlada donijela Uredbu o pomoći stanovništvu u kojoj je sugerisala poslodavcima da kao pomoć isplate svojim radnicima do kraja ove godine do 1.080 KM, to je izazvalo ogromnu reakciju radnika.

Ovdje je nejednakost prisutna, nema osjećaja i sluha Vlada FBiH koliko je prisutna inflacija u FBiH, ali bruto domaći proizvod (BDP) raste. Znamo da je u ovoj godini porastao 5,3 posto. Radnici doprinose, rade. Sve ukazuje da plaće moraju rasti prema BDP-u i indeksu potrošačkih cijena. Tih 53 KM koliko Vlada hoće da poveća minimalne plaće, nije ravno ni milostinji - rekao je Bektić.

U ranijim izjavama za Faktor Bektić je kazao kako su oni tražili od Federalne vlade da minimalne plaće poveća najmanje na 750 KM neto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.