open-navfaktor-logo
search
Sindikat BiH
Bektić: Spremni smo nastaviti razgovore o izmjenama Zakona o radu
Mnogo prašine posljednjih dana podiglo se oko izmjena Zakona o radu koji se naslanja na "antikorona" zakon, a koji se tiče statusa radnika u realnom i javnom sektoru u doba pandemije. 
30.04.2020. u 07:37
get url
text

Posljednji socijalni dijalog o ovom zakonu inicirala je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, a koji je prekinut usljed negodovanja predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH. Mevludin Bektić, koji je predvodio delegaciju Sindikata BiH, za Faktor je kazao da su spremni nastaviti pregovore 4. maja.

- Koncept i način na koji je vođen socijalni dijalog je neprihvatljiv bio od starta i tražilo se odlučivanje
na samoj sjednici. Nije bio samo taj razlog, mi smo imali sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća, koja je bila u ponedjeljak, gdje smo pokušali napraviti usaglašeni prijedlog zakona koji bi bio prihvatljiv i za Sindikat i za poslodavce, ali i Vladu FBiH. I došli smo do nekih zaključaka, bili smo blizu rješenja, da bi u utorak na stolu osvanuo novi nacrt zakona, što je za mene bilo neprimjereno - priča nam Bektić.

Dodaje da su nakon toga na sastanku zatražili dodatno dva dana vremena kako bi sa članstvom usaglasili stavove, proveli jednu vrstu javne rasprave.

- Treba nam vremena da pregledamo materijal i očitujemo se. To je poslodavcima bio problem. Ipak, ministrica Đapo nam je omogućila da se do četvrtka pismeno očitujemo o tekstu zakona, kako bismo u ponedjeljak, 4. maja, mogli nastaviti sa razgovorima. Navjerovatnije će tako i biti. Zaista mi iz sindikata želimo zaštititi interese prije svega onih radnika koji nisu sindikalno organizovani, i to je realni, privatni sektor. A mi smo dijelom javni sektor, ali poznajemo i privatni sektor - kaže Bektić.

Priznaje da su tokom socijalnog dijaloga načinjeni ogromni pomaci.

- Nedostaje finalizacija. Tražimo da ovo bude zakon lex specialis jer nismo na ovaj način spremni ući u izmjene i dopune Zakona o radu po hitnom postupku - rekao nam je Bektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.