Besplatna hipoterapija u klubu "Vranac": Na oboljelu djecu ništa ne ostavlja tako snažnu emociju kao konji

Objavljeno: 14.03.17 u 20:10 Autor: A. B. Š.

Terapijsko jahanje kao vid liječenja posljednjih godina ubrzano se razvija i u BiH. Cijeneći humani karakter ove djelatnosti kao i rastuće potrebe za njom, Konjički klub "Vranac", smješten na lokalitetu historijskog arheološkog nalazišta Mogorjelo, u neposrednoj blizini Čapljine, djeci i mladim s poteškoćama u razvoju već godinama besplatno pruža usluge tzv. hipoterapije, odnosno terapijsko jahanje.

Hipoterapija je fizikalna, okupaciona i logopedska strategija liječenja osoba sa invaliditetom, u čijoj je osnovi konjski pokret koji simulira ljudski. Stručnu pomoć u pružanju ove usluge, na volonterskoj osnovi, pruža im Amerikanac Chuck Diaz, penzionisani fizioterapeut, koji se prije nekoliko godina doselio u Mostar.

Prema riječima instruktora jahanja Ivana Dragičevića, terapijsko jahanje postoji od 2003 . godine od osnivanja kluba, a zadnjih pet godina uz pomoć Diaza, koji radi po američkom programu, mnogo su napredovali u stručnom ali i svakom drugom smislu. Na terapijsko jahanja pored djece iz BiH dolaze i djeca iz Hrvatske pa čak i inozemstva.

- Dva puta sedmično nam dolaze djeca iz mostarske Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama, njih oko 60-ak. Također imamo isto toliko djece koju roditelji sami dovode ili dolaze preko udruga iz cijele Hercegovine i susjedne Hrvatske. Negdje oko 120 do 130 djece s posebnim potrebama besplatno koristiti ovu uslugu i rezultati se vide - ističe Dragičević.

Kako kaže, nikada nisu pomislili da naplaćuju ove usluge jer je roditeljima dosta i postojećih problema, pa ih nemaju namjeru dodatno opterećivati.

Hipoterapija pozitivno djeluje na normalizaciju mišićnog tonusa, povećava obim pokreta, kontrolu držanja tijela, koncentraciju, ravnotežu, cirkulaciju i disanje. Nijedna sprava za vježbanje ili program vježbi ne mogu obezbijediti toliku efikasnost. Preporučuje se osobama koje imaju cerebralnu paralizu, mišićnu distrofiju, multipla sklerozu, postraumatske statuse, Down sindrom, autizam, ili neke druge dijagnoze i stanja, urođena ili stečena.

- Na svako dijete, jahanje od 20 do 30 minuta ima pozitivan učinak. Naime,  osobi u kolicima se desi da prorade mišići, da dok je na konju ima osjećaj da hoda. Te reakcije i emocije sam vidio svojim očima. Roditelji kažu da nikada do sada dijete nije imalo reakciju, a kada vidi konja ili mu se samo spomene jahanje, osjeti se emocija i reakcija na tijelu. Nama je to plaća, duševna hrana, kada vidimo kako dijete reaguje onda imamo volju da idemo dalje - ističe Dragičević.

Dobri ljudi koji prepoznaju njihov trud, doprinose na taj način da donesu hranu za konje, što im je od velike pomoći.  Posebno je istaknuo nedavno donaciju Udruge "Očima krativaca" koji prate djecu iz mostarske Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama. Tvrdi kako su od zarađenog novca od prodaje rukotvorina donirali potrebnu rampu klubu, što im prije svega ima emocijalni značaj.

Pored terapijskog jahanja, klub ima i školu jahanja, a sve više domaćih i stranih gostiju dolazi na rekreativno jahanje.  Dolaskom proljeća raste i broj domaćih i stranih turista te općenito zaljubljenika u konje i prirodu koji svaki slobodni trenutak žele provesti i u KK “Vranac”, ali i među zidinama vile Rustica.