open-navfaktor-logo
search
Fali skoro tri miliona
Bevanda: Odluka Vijeća ministara BiH o finansiranju izbora je zakonita i provodiva
Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da osigura dio novca za održavanje Općih izbora 2022. godine, odnosno 9,7 miliona konvertibilnih maraka (KM), bila je ispravna, zakonita i u svemu provodiva, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.
06.06.2022. u 15:15
get url
text

Na današnjem Kolegiju Vijeća ministara BiH raspravljalo se i o zahtjevu Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine za izdvajanje novca za finansiranje Općih izbora 2022.

Centralna izborna komisija BiH pozvala je ranije Vijeće ministara da na sjednici zakazanoj za danas u dnevni red uvrsti donošenje odluke o osiguranju 12,5 miliona KM finansijskih sredstava potrebnih za sprovođenje Općih izbora 2022. godine i tu odluku usvoji.

Umjesto toga, ministri su usvojili posebnu Odluku kojom se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH posuđuje 9,7 miliona KM za provedbu izbora od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), dok za provedbu izbora nedostaje još skoro tri miliona KM.

- Ministarstvo finansija je predložilo odluku koja je ispravna, zakonita i u svemu provodiva. Nema onog elementa da se iz nekih nedefiniranih izvora finansira, ne samo javnim, nego i privatnim novcem. Morate imati definirani izvor iz kojeg ćete nešto finansirati. Mi smo danas na Vijeću ministara jednoglasno usvojili odluku o odobrenju privremenog korištenja dijela sredstava od dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema - rekao je Bevanda na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Dodao je da su sredstva namijenjana za isključivo finansiranje izbora, dok plaće, naknade i sve ono što ide u drugu kategoriju nisu sadržani u odluci nego u normalnom budžetu CIK-a.

Na pitanje novinara o nedostatku skoro tri miliona KM za CIK, Bevanda je odgovorio rekao kako ne želi ulaziti "u nepotrebne verbalne sukobe, jer ne donose apsolutno ništa".

- Ponavljam, sve ono što je CIK kroz budžetsku proceduru, koja traje jako dugo, uputilo prema Ministarstvu finansija sažeto je u ovom iznosu 9.728.000 KM. Sve ono što je napisano, rečeno van toga jednostavno nije istina - poručio je ministar finansija i trezora BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas ovogodišnji Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine kao i odluku kojom se osigurava dio novca za održavanje Općih izbora u oktobru ove godine.

Nacrt budžeta institucija BiH usvojen je u Vijeću ministara nakon što su državne institucije cijelu prošlu godinu kao i ovu funkcionisale na odlukama o privremenom finansiranju, kojima je omogućeno samo finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga.

Nakon izjašnjavanja Predsjedništva Bosne i Hercegovine, procedura o usvajanju budžeta se nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.