open-navfaktor-logo
search
"Objasnio"
Bevanda pisao Varhelyiju, nemalo iznenađen i zabrinut zbog komesarovih izjava o budžetu i CIK-u
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, uputio je danas pismo Oliveru Varhelyiju, evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje, u kojem je, između ostalog, naveo da je nemalo iznenađen i zabrinut zbog komesarovih izjava da Bevanda treba brzo na raspolaganje staviti budžet Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine za organiziranje izbora.
11.03.2022. u 15:27
get url
text
Oliver Varhelyi i Vjekoslav Bevanda

U pismu je Bevadna "pojasnio" i procedure, ponovivši stav koji zastupa HDZBiH da su članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine nelegitimni i nelegalni.

VEZANI TEKST - Varhelyi u Evropskom parlamentu: Moraju postojati slobodni izbori u BiH u oktobru kako je i predviđeno

- Prije svega, složio bih se s Vašom konstatacijom da je Bosna i Hercegovina ključna za Zapadni Balkan i da se umjesto unutrašnjih sukoba treba fokusirati na pozitivan evropski program, koji donosi dugoročan napredak, stabilnost i mir, te da je to agenda na kojoj moraju zajedno raditi BiH i EU. U tom kontekstu sasvim je na mjestu konstatacija da niste vidjeli pravi napredak Bosne i Hercegovine u 2021. godini na ispunjavanju 14 prioriteta EU-a, kao i na detektiranju dodatnog polariziranog političkog ozračja i blokade rada institucija u Bosni i Hercegovini - naveo je na početku pisma Bevanda, kadar HDZ-a BiH.

Nadalje je kazao da su ustavna i izborna reforma strateški cilj kojem su potpuno i predano posvećeni, te da uspješno okončanje ovog procesa nema alternative, kao i da dijeli Varhelyijev stav da se rješenje mora hitno pronaći.

- Ali podsjećam na realnu pretpostavku da je za uspješan rad nužno iz procesa otkloniti elemente otvorenih opstrukcija, itekako prisutnih u proteklom periodu, zbog kojih se uostalom nisu ispunile očekivane nade u uspješnu ustavnu i izbornu reformu - dodao je Bevanda.

VEZANI TEKST - Nove ucjene: Čović i Dodik bi da se "pomete" CIK, traže izbor "legitimnih Hrvata, Srba i Bošnjaka"

Istakao je da Varhelyija cijeni kao vrsnog i objektivnog poznavatelja sveukupnih društvenih i političkih prilika u Bosni i Hercegovini, pa ga je "nemalo iznenadila i zabrinula olako i neutemeljeno data izjava u nastavku Vašeg izlaganja, kojom u imperativnom tonu dajete naputak Ministarstvu finansija i trezora BiH da stavi budžet institucija na raspolaganje Centralnoj izbornoj komisiji radi organiziranja izbornih procedura".

- Na ovaj način se relativizira složena politička situacija u kojoj se BiH nalazi i nerealno nameću rješenja za koja nema utemeljenja u pozitivnoj legislativi Bosne i Hercegovine - naveo je Bevanda.

Spominjući neriješena pitanja iz oblasti finansija, Bevanda je istakao da adresa za rješavanje otvorenih pitanja nije Ministarstvo na čijem je čelu već "odgovore treba tražiti u nekim drugim aspektima, na koja već duži vremenski period insistiram da se u legitimnoj proceduri realiziraju".

- U jednoj nedemokratskoj i protivpravnoj proceduri u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, nametanjem svojih političkih favorita, uspostavljena je Centralna izborna komisija BiH. U takvom ambijentu bilo je očekivano da će osporavanje njihovog legaliteta i legitimiteta naići na opstrukcije i zadržavanje statusa quo, ali su izostale i reakcije onih koji se pozivaju na demokratske i zakonske standarde - naveo je Bevanda.

Nadalje, kazao je da su institucije BiH već peti kvartal bez budžeta i finansiraju se kvartalnim odlukama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o privremenom finansiranju.

VEZANI TEKST - Fiskalno vijeće BiH nije usvojilo dokument koji je preduvjet za izradu budžeta za 2022.

- Zakonske odredbe po pitanju privremenog finansiranja su nedvosmislene i važe za sve institucije na nivou BiH, pa stoga nema zakonskog uporišta za bilo kakav izuzetak i povlašteni status za bilo koga, pa tako i za Centralnu izbornu komisiju, te je stoga neutemeljeno i štetno insinuirati da ministar ima mandat za bilo kakvo drugačije postupanje. Dakle, odgovore za ova pitanja treba tražiti u Zakonu o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Da bismo došli do ovog zakona, treba riješiti neka prethodna pitanja i stoga prije svega uporno insistiram na tome da se u skladu sa Zakonom o fiskalnom vijeću u BiH donese dokument Globalni fiskalni okvir, na osnovu kojeg bi se mogao donijeti Dokument okvirnog budžeta - napomenuo je Bevanda u pismu.

- Kao legalist imam obavezu i odgovornost da se sve naprijed spomenute procedure provedu u duhu zakona i na tome ću insistirati u granicama datog mandata. Svaki drugi pristup, koji u pravilu prema ukazanoj potrebi prate neka slobodna pravna tumačenja, u atmosferi prisutnih lobiranja i pritisaka s ciljem stvaranja izuzetaka, jednostavno su neprimjerena i neprihvatljiva - napisao je Bevanda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.