open-navfaktor-logo
search
Fiskalno vijeće
Bevanda pokušao, iz RS-a odbili: Dokument ključan za izradu budžeta BiH nije stigao ni do dnevnog reda
Članovi Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine iz Vlade RS-a ponovo su onemogućili donošenje Globalnog okvira fiskalne bilanse koji je ključan da bi se krenulo u izradu budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu.
25.03.2022. u 19:31
get url
text
Sjednica Fiskalnog vijeća BiH

Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, pokušao je na dnevni red sjednice Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine, održane u četvrtak, uvrstiti Globalni okvir fiskalne bilanse i politika za period 2022-2024. godina.

Međutim, prema informacijama koje smo dobili, dokument se nije ni našao na dnevnom redu zbog protivljenja premijera RS-a Radovana Viškovića i ministrice finansija RS-a Zore Vidović, koji su po funkciji članovi Fiskalnog vijeća BiH. Na sjednici nisu obrazložili zašto su odbili uvrstiti ovaj dokument na dnevni red.

Višković i Vidović su članovi SNSD-a.

Pokušaji da na Fiskalnom vijeću BiH bude donesen Globalni okvir traju nekoliko mjeseci. Prvo su članovi iz RS-a tražili odgodu izjašnjavanja radi dodatnih konsultacija, zatim tri puta nije bilo kvoruma da bude uopće održana sjednica Fiskalnog vijeća, da bi u februaru članovi iz RS-a odbili Globalni okvir.

Ovaj dokument je bio predvidio povećanje budžeta institucija BiH za oko 85 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.