open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
Bevanda ponovo odbio da Vijeće ministara razmatra odluku o finansiranju izbora
Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, ponovo je odbio da u dnevni red sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je u toku, bude uvrštena odluka o dodjeli sredstava za finansiranje Općih izbora zakazanih za 2. oktobar 2022., potvrđeno je iz Vijeća ministara BiH.
26.05.2022. u 13:01
get url
text

Radi se o prijedlogu Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine za dodjelu sredstava iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina. CIK je tražio 12,5 miliona KM potrebnih za provedbu izbora. I na prošloj, hitnoj sjednici, ministri iz HDZ-a su odbili da se o ovoj odluci raspravlja, tako da nije ni usvojena, a Bevanda je ustvrdio da ono što je predložio CIK nije u skladu sa zakonom. 

Ponovno stavljanje ove odluke na dnevni red predložili su jučer ambasadori EU-a, OSCE-a i država Kvinte na sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom (SNSD) i Biserom Turković (SDA), ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

VEZANI TEKST - OHR reagovao na tvrdnje HDZ-a: Ne postoji prepreka da Vijeće ministara odobri novac za CIK

Donošenje ove odluke tražili su i iz niza parlamentarnih stranaka, ali i međunarodni zvaničnici jer je rok za osiguranje novca za izbore istekao 19. maja, a budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu još nije ni usvojen.

Prema informacijama, Vijeće ministara BiH danas je na redovnoj sjednici jednoglasno usvojilo Dokument okvirnog budžeta 2022-2024. godina, a Bevanda je, kako nam je rečeno, naveo da će pripremiti i uputiti u Vijeće ministara BiH nacrt budžeta institucija BiH za ovu godinu, vjerovatno za dva-tri dana.

Međutim, s obzirom da budžet treba proći i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a konačno i oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, vidljivo je da će se na budžet još čekati. Postoje stavovi da ovim Bevanda i HDZ samo žele skinuti odgovornost sa sebe, a ujedno dovesti u pitanje pravo na eventualne prigovore i amandmane na budžet zbog hitnosti, te ukoliko bi bilo zahtjeva za korekcijama budžeta oni koji bi ih tražili bi bili "optuženi" da koče. 

Ministri iz SDA tražili su da se pitanje finansiranja izbora riješi posebnom odlukom, a da usvajanje budžeta ide svojim tokom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.