Bezuspješna potraga za argentinskom podmornicom, posada uskoro ostaje bez kisika

Objavljeno: 23.11.17 u 15:43

Objekat koji je avion američke mornarice zamijetio blizu lokacije posljednjeg javljanja argentinske podmornice nestale prošle sedmice nije podmornica, rekla je glasnogovornica američkog veleposlanstva.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Avion američke mornarice, P-8A Poseidon, koji se vratio u bazu u Bahia Blanci u Argentini sinoć, među desecima je argentinskih i stranih brodova i aviona koji su uključeni u potragu. Sve je veća zabrinutost da se podmornici bliži posljednji dan sedmodnevne zalihe kisika.

Argentinske vlasti analiziraju neobičnu buku otkrivenu pored područja odakle je podmornica, izgrađena u Njemačkoj, poslala posljednji signal.

Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi rekao je sinoć da rezultati analize zvukova pod vodom detektiraju "zvučnu anomaliju" u tom području 15. novembra ujutro, u isto vrijeme kad je podmornica nestala.

Na ustrajanje da odgovori na pitanje bi li zvukovi mogli biti opisani kao eksplozija, Balbi nije odgovorio, a umjesto toga je rekao da vlasti i dalje istražuju zvukove.

Deseci zrakoplova i brodova tragaju za podmornicom ARA San Juan, u kojoj su bile 44 osobe, a rezultate sa strepnjom čeka rodbina mornara i cijela Argentina.

Podmornica je vjerovatno na morskom dnu jer je mehanizam za izranjanje ili pokvaren ili ga nije aktivirao član posade, rekao je pomorski istražitelj Fernando Morales Reutersu u telefonskom intervjuu.

Podmornica je prošle sedmice bila na putu iz Ushuaije, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 km južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru nakon čega je ubrzo nestala. Podmornica je započela plovidbu 1983., a podvrgnuta je održavanju 2008. u Argentini.