open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Sabora IZBIH
Bičakčić nakon izbora: Religijski dijalog u BiH odlična osnova za daljnji politički dijalog koji nedostaje
Za predsjednika Sabora Islamske zajednice (IZ) za mandatni period 2022-2026. godina na današnjoj konstituirajućoj sjednici izabran je Edhem Bičakčić koji je za Agenciju Mina istakao kako preuzimanje ove dužnosti razumijeva kao veliku čast, ali i odgovornost.
29.04.2023. u 15:11
get url
text
Edhem Bičakčić

VEZANI TEKST - Edhem Bičakčić novi predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH

- Na prvoj sjednici imali smo raspravu o izvještajnim materijalima za prethodnu godinu, oni su usvojeni faktički jednoglasno. Zatim smo raspravljali o Pravilniku o platama i članarinama, i to je jedan važan sistemski akt koji je nedostajao Islamskoj zajednici. Danas je i on usvojen. On će omogućiti organizaciono jačanje institucija Islamske zajednice i bit će ga potrebno i ubuduće unapređivati - kazao je Bičakčić.

Dodao je da je danas također potvrđen novi mandat muftiji za Sjevernu Ameriku Sabahudin-ef. Ćemanu, te da su na sjednici pokrenute i izmjene Ustava Islamske zajednice u BiH.

- Ova sjednica bila je veoma sadržajna, zadovoljan sam njenim početnim radom - kazao je Bičakčić.

Poručio je kako novoizabrane članove Sabora očekuje još mnogo posla.

- Na globalnom planu, u domenu rada Sabora, imamo otvoreno pitanje ugovora Islamske zajednice s državom BiH, te zakon o restituciji, za koji očekujemo da konačno ugleda svjetlo dana. U ovom mandatu ćemo se truditi da se to i desi. Dat ćemo podršku radu Međureligijskog vijeća, jer je religijski dijalog u Bosni i Hercegovini odlična osnova za dalji politički dijalog koji nedostaje našoj državi - rekao je Bičakčić.

Naglasio je da je prilikom realizacije različitih aktivnosti značajno imati senzibilitet spram potreba osjetljivih kategorija društva.

- Moramo voditi računa o podršci za ugrožene narode, za islamske manjine u svijetu, kao što smo vodili i u ranijem periodu, da pomognemo muslimane u elementarnim stradanjima i tako dalje - zaključio je predsjednik Sabora Edhem Bičakčić.

Na današnjoj sjednici su izabrani i potpredsjednici Mirza Šabić i Mustafa Gobeljić, dok je za sekretara Sabora izabran Faruk Hašimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.