open-navfaktor-logo
search
Poharali top - liste
Bili su najpopularnija grupa na svijetu, ali iza reflektora članovi benda proživljavali su životne drame
Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad okupili su švedsku pop - grupu 1972, a nazvali su je po prvim slovima svojih imena - ABBA. Grupa je 1974. osvojila Eurosong pjesmom "Waterloo", a u gotovo deset godina karijere, poharali su top-liste diljem svijeta.
13.04.2020. u 11:30
get url
text

Priča iza reflektora nije bila toliko lijepa kao ona koju su predstavljali u javnosti, a upravo to dovelo je do raskola benda za koji se šuška da bi se uskoro ponovo mogao okupiti.

Agnetha se zaljubila u budućeg kolegu iz benda Bjorna Ulvaeusa kada je imala tek 19 godina nakon što su se sreli u jednom kafiću. Vjenčali su se godinu kasnije, a 1972. godine s još jednim parom osnovali su grupu ABBA.

Radilo se o Anni-Frid Lyngstad i Bennyju Anderssonu.

Grupa se nakon Eurosonga vinula u muzičke visine, a tokom narednih godina objavili su kultne singlove "Super Trouper", "Dancing Queen", "Waterloo", "The Winner Takes it All", "Mamma Mia" i brojne druge te su postali jedan od najpoznatijih bendova 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

No, iza blistave vanjštine, njihove lične priče postajale su sve kompliciranije. Oba su se para rastala, jedan 1980, a drugi godinu kasnije. Ipak, grupa se nije razišla do 1982. godine.

Agnetha je bila najpopularnija članica grupe, a rastava i raspad benda na nju su najviše utjecali. Upravo nju fanovi krive jer se ABBA više nikada nije okupila, no trebalo je proći mnogo godina da pjevačica prijeđe preko svega što se dogodilo.

- Bila je emocionalno uništena nakon razvoda i nije joj bilo lako. Imaju dvoje djece, a i sve se događalo pred publikom s obzirom na to da su tada bili na vrhuncu slave kao bend - kazala je prije nekoliko godina njena prijateljica u intervjuu.

Bjorn je sedam dana nakon rastave braka već imao novu djevojku, a Agnetha je bila na rubu sloma, pa je pomoć zatražila od psihologa.

Upravo u tom periodu ABBA je napisala i objavila pjesmu "The Winner Takes It All", koju oni nesretni u ljubavi i danas slušaju.

Izvor blizak paru tvrdi kako je Agnetha svaki put kada bi pjevala tu pjesmu morala pronaći veliku snagu da određene stihove kako se ne bi rasplakala.

Bend se ponovo okupio nakon turneje u studiju 1982, no svi su shvatili da im više uopće nije zabavno sarađivati jer je bilo previše emocija u svemu.

Na svjetskim turnejama mučili su se i sa engleskim jezikom, a na kraju ni pjevačice se više nisu slagale, pa ne čudi što se bend razišao.

Agnetha se za drugog supruga Tomasa Sonnenfelda udala 1990, a njihova veza nije bila javna sve do razvoda tri godine kasnije.

Nakon njega počela je vezu sa vozačem kamiona koju ju je dvije godine uhodio. Kada su prekinuli, pjevačica je od policije tražila zabranu prilaza.

Prvi put nakon raspada, članovi grupe javno su se susreli tek na premijeri filma "Mamma Mia" 2008. u Stockholmu.

Posljednjih nekoliko godina kruže brojne glasine da bi se bend ponovo mogao okupiti, što je na kraju i potvrđeno, a na turneju trebali bi krenuti ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.