open-navfaktor-logo
search
Bivši kapiten Plavih
Biščević o Osimovom debitantskom derbiju: Dosta se promijenio, stariji je 15 godina i puno deblji
Osim i njegovi fudbaleri, kao i brojna navijačka armija Plavih, njegov trenerski debi u derbiju pamtit će po uvjerljivoj pobjedi (3:0)
29.11.2019. u 07:42
get url
text

Sarajevo i Željezničar u subotu od 16 sati na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović - Hase" odmjerit će snage 120. put u ligaškim takmičenjima.

Povratak Amara Osim na klupu Plavih duelima gradskih rivala iz bosanskohercegovačke prijestolnice vratio je dodatnu draž, pogotovo zbog činjenice da na suprotnoj strani terena stoji Husref Musemić.

Uz Amara Osima najčešće se vezuje i podatak da je najtrofejniji stručnjak u domaćem fudbalu, a njegove trenerske početke ne klupi kluba iz Zvorničke 27 obilježio je i gradski derbi kojeg se na Grbavici svi rado sjećaju.

Igralo se 33. kolo domaćeg prvenstva, a Bordo tim je u ovaj susret ušao kao lider. Ipak, Osim i njegovi fudbaleri, kao i brojna navijačka armija Plavih, njegov trenerski debi u derbiju pamtit će po uvjerljivoj pobjedi (3:0).

Sastav Plavih koji je Osimu donio prvu trenersku pobjedu u gradskom derbiju

Velike pobjede na Koševu prisjetio se i Bulend Biščević, legendarni kapiten najtrofejnijeg bh. kluba.

- Amarov debi u derbiju i generalno tu utakmicu pamtim po fantastičnoj atmosferi. Sarajevo je bilo dobro, bili su prvi. Kako trebamo igrati u tom meču, pokazao nam je susret između Sarajeva i Troglava, koji smo mi uživo gledali na Koševu, a u kojem je Sarajevo poraženo - prisjeća se Biščević na početku razgovora za Faktor.

Sjeća se Biščević da je utakmica bila dosta tvrda, makar na početku...

- S određenim rokadama i izmjenama pozicija posložena je taktika, a svi smo imali striktne zadatke. Plan je bio da odigramo pametno i agresivno, a ponajviše zbog negativnih iskustava iz nekoliko prethodnih derbija. Znam da je prvo poluvrijeme bilo dosta tvrdo - govori Biščević dok osvježava memoriju na dešavanja u susretu koji je odigran prije 15-ak godina.

O duelu sa Sarajevom sjajni desni bek, koji je sjajnim proigravanjem asistirao Mirsadu Bešliji za vodeći pogodak, govori s jednakim žarom s kojim je i gazio terenom.

- Bilo je dosta dobrih prilika u prvom poluvremenu. Ipak, mi smo naše iskoristili. Poveli smo nakon jednog auta i nakon moje lopte prema Bešliji, a Muratović je kasnije pogodio za 0:2. U finišu prvog poluvremena Sarajevo je dobilo crveni karton nakon što je Suljić srušio Dželu (Dželaludin Muharemović, op. a.) - evocira uspomene popularni Buki, te dodaje:

- U drugom poluvremenu smo u potpunosti razbili Sarajevo, možda smo mogli slaviti i s više od tri gola razlike. Ipak, pljesak najvatrenijih navijača ljutog rivala je bio vrhunac svega. Kad od njih dobiješ aplauz, znaš kako si odigrao...

Biščević kaže da su Osim tada i Osim danas dva totalno različita lika.

- Amar je 15 godina stariji, tako i izgleda, a i puno je deblji. Prošla su vremena kada je na utakmice dolazio u odijelima, danas nosi trenerke. Dakle, promijenio je i stil oblačenja - kaže Biščević uz dozu smijeha, te nastavlja:

Ekipa Željezničara u kojoj su Amar Osim i Bulend Biščević bili saigrači

- Mislim da je danas puno blaži u odnosu sa igračima, ima neku vrstu empatije kakva ga tada i nije krasila. On je igrao s većinom nas. Odrasli smo zajedno. Ja sam generacija njegovog brata, a on vršnjak mog brata. Kada je došao iz juniora u seniore, nije bilo posebnih emocija. Nekada je sve žučnije rasprave završavao samo riječima "Pusti mi patetiku". Valjda se s godinama promijenio... Znate, djeca, sad unučad, sve to mijenja čovjeka. Dok je nas trenirao, bio je drčniji i strožiji. Sad već po izjavama u medijima vidim da bira malo blaže riječi - "secira" Biščević ponašanje bivšeg trenera i saigrača.

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine kaže da je odigrao 24 gradska derbija.

- Pobjeda u finalu play-offa svakako je jedan od najdražih nad Sarajevom, ali drag mi je i ovaj trijumf u Amarovom debiju u derbijima, baš kao i finale Kupa BiH kada smo slavili s 3:2 na Koševu. Bilo je dosta dobrih derbija tih godina, bilo je kvaliteta i dobrih igrača u oba tabora. Na terenu smo bili rivali, a van njega izuzetno dobri prijatelji. Mislim da smo drugačije shvatali i poimali derbi, jednostavno, živio sam za dan da dobijemo Sarajevo - kaže Biščević, koji je i danas aktivan u radu kluba kao skupštinski delegat.

Znao je Buki biti i na meti navijača ljutog rivala

Od Biščevića igrača do Biščevića navijača i posmatrača prošlo je mnogo vremena, no, nažalost, malo toga se promijenilo. Ono što se i promijenilo baš i nije za pohvalu.

- Uprave ne čine puno da se sadašnja situacija popravi i to je nešto što je meni neshvatljivo. Uvjeti su kudikamo bolji, posljednjih par derbija bilo je i golova i šansi. Mislim da ne treba veći motiv od toga. Neshvatljivo mi je da nema raje... - konstatuje Biščević, koji naglašava kako je bilo užitak igrati derbije.

Iako kaže kako je odličan prijatelj s bivšim fudbalerima gradskog rivala, jednog igrača je posebno spomenuo.

- Nije da nisam volio igrati protiv njega, nije mi bio nezgodan, ali Dženan Uščuplić je imao sjajnu ljevicu - naglašava Biščević, koji kaže da boljeg poziva za derbi nema od činjenice da su Sarajevo i Željezničar na prve dvije pozicije premijerligaške tabele, te da motiva u subotu neće faliti ni jednima ni drugima.

Zajednička fotografija Bišćevića i Uščuplića

Na kraju razgovora za Faktor Buki je kazao i par riječi o trener Sarajeva Husrefu Musemiću.

- Možemo se mi prepucvaati, ali postoji jedno poštovanje. Husref je za Sarajevo što je Amar za Želju. On se potvrdio i dokazao kao dobar stručnjak. Nikad nije bilo potcjenjivanja i dizanja strasti s njegove strane prema suprotnoj, majstor u kopačkama i gospodin kao trener - dodao je Biščević za kraj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.