Ponedjeljak, 29.11.2021.
h

Biskup Komarica: Na području RS-a ima jedva osam hiljada katolika, nestali smo

Gost emisije Dobro jutro, na HTV-u bio je banjalučki biskup Franjo Komarica, koji je govorio o teškom položaju povratnika u entitetu RS.

Na novinarsko pitanje koliko Hrvata živi u Banjoj Luci Komarica je odgovorio sljedeće:

- Nezgodno je prebrojavati ljude, kao što zna hrvatska javnost, banjalučka biskupija je od svih biskupija u cijeloj Evropi najviše nastradala, to čak znaju i u Koreji. Pyongyang je naša pobratimska biskupija, tamo su ubijeni biskupi i svećenici. Ja još nisam ubijen, ali jesu moji svećenici, moji vjernici su ubijeni i protjerani…

Svi šutimo, svi to znamo, 25 godina to traje, Zagreb to zna, zna Brisel, zna Washington… zna Sarajevo, koje ne mari za nas… Kome mi pripadamo?

U entitetu RS su ostale 32 župe, samo četiri hiljade vjernika je ostalo, 75 župa na području RS-a ima jedva osam hiljada katolika. Nestali smo pred očima političara i javnosti. Pitam, je li to normalno?

Od prijeratnog broja od 220 hiljada, 92 posto Hrvata je protjerano s prostora RS-a. Danas nema ni 5 posto od broja iz '92. godine – poručio je Komarica.

Na pitanje novinarke kako danas žive Hrvati u RS-u, biskup Komarica je odgovorio:

- Pa, to je zapravo starački dom. Stariji ljudi. Oni imaju svoj ponos, nadu, ali nažalost nemaju podršku svojih političkih predstavnika, pa su sve oči uprte u svećenika, u biskupa…

Ali ne možemo izgraditi put, dovesti struju. Mi smo izgradili 2.400 kuća, nije to država izgradila, nego sam ja kupio po bijelome svijetu, skupa s direktorom Caritasa, i ne samo Hrvatima, nego i našim susjedima muslimanima…

Meni kažu stranci: "Biskupe, ne želimo pravnu državu, nego kontrolirani haos…"

Ja sam morao reći u Briselu, stidim se vas, moje generacije, evropskih političara, šta radite s nama…

Zašto nas gazite?

Gradonačelnik Banje Luke kojega je postavio međunarodni čovjek, došao je meni i kazao: "Ja znam da je gradonačelnik ratni zločinac, ali bolje iko, nego niko".

On otvoreno kaže: "Dok sam ja gradonačelnik, neće biti diskusije o povratku Hrvata u Banju Luku."

Svi ovi koji su protjerani, oni su zapravo živi mrtvaci. Čovjeka možeš ubiti na dva načina, da ga likvidiraš fizički, i kad mu oduzmeš pravo na ličnu kartu, identitet, to je strašno, to je nedopustivo…"

Ja sam molio tamo predsjednike, i Dodika i ostale, Bog s vama, pa je li vam Bog oduzeo pamet, pa najbogatiji dio Bosne i Hercegovine vam je prazan, Posavina vam je prazna, banjalučka regija vam je prazna…

Mi smo dio Evrope, mi možemo zajedno, i hoćemo zajedno - zaključio je biskup Komarica.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh