Nedjelja, 03.03.2024.
h

Bitno je da se slavi 9. januar: SDP-ov Vojin Mijatović pronašao krivce za svoje izjave

Kako to da u mandatu vlasti koju je vodio SDP nije bilo postrojavanja paravojnih jedinica u srcu Banje Luke ili bilo kakvog referenduma kojim se ugrožava stabilnost i budućnost Bosne i Hercegovine, zapitali su se u današnjem saopćenju za javnost zvaničnici te stranke.  

Odgovor na to pitanje traže od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, s obzirom da su to stvari koje su, navodi se u saopćenju, obilježile njegov i mandat SDA u proteklom periodu.

Referenduma, poput onog posljednjeg u entitetu Republika Srpska (RS) o 9. januaru, zaista nije bilo za vrijeme mandata vlasti koju je vodio SDP. U to je vrijeme, podsjećanja radi, 9. januar kao "dan RS-a" bio sasvim legalan, odlukama Ustavnog suda BiH neosporen praznik, koji je obilježavan svetim arhijerejskim liturgijama, svečanim akademijama, prijemima, postrojavanjima i sličnim prigodnim manifestacijama kojima se veličao ovaj neustavni praznik.

- RS će biti trajna, ojačat će svoju autonomiju i s vremenom ostvariti samostalnost – poručio je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik sa proslave "dana RS-a" 9. januara 2014. godine, za vrijeme "mandata vlasti koju je vodio SDP".

Umjesto zakonskim koracima kojima bi se osporio ovaj diskriminirajući praznik, zvaničnici SDP-a su radije pribjegavali verbalnim populističkim istupima kojima bi "oštro osuđivali" njegovu proslavu. Obraćanje Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti "dana RS-a" za SDP nije bilo jedna od raspoloživih opcija.

Umjesto Zvizdića, dio odgovora na upit SDP-a je nešto ranije ponudio potpredsjednik Glavnog odbora te stranke Vojin Mijatović.

- Da budem potpuno iskren, ljudi u RS-u će slaviti 9. januar bez obzira na odluke Ustavnog suda, ovakve ili onakve. Ja se slažem s tim, da budem potpuno iskren. Bitno je da se "dan RS-a" proslavi – kazao je Mijatović.

Za potpredsjednika Glavnog odbora SDP-a, inače bivšeg zvaničnika SNSD-a, je, dakle, jako bitno proslaviti neustavni i diskriminirajući praznik. S druge strane, legitimitet 25. novembra kao Dana državnosti BiH za potpredsjednika Glavnog odbora stranke, koja ističe svoj ZAVNOBiH-ski karakter i antifašističke vrijednosti, je otvoreno i još uvijek neriješeno pitanje. Predlaže potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a da se sjedne sa Bošnjacima i Hrvatima i da se dogovori "zajednički datum za proslavu dana BiH".

VEZANI TEKST - SDP-ovac Vojin Mijatović: 9. januar će se slaviti, o danu BiH treba da se dogovorimo

Nakon što se javnost, blago rečeno, kritički osvrnula na Mijatovićevo viđenje praznika u BiH, potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a se ponovo oglasio putem Službe za odnose s javnošću te stranke. Za njegove izjave su, pojasnio je, krivi svi, osim njega. Krivi su mediji koji su "izjave vadili iz konteksta". Kriva je SDA, kriv je Bakir Izetbegović, a nije amnestirao ni svog nekadašnjeg stranačkog šefa Milorada Dodika. Da li su izjave "izvađene iz konteksta" ili ne i da li se zaista radi o "brutalnoj laži", procijenite sami na osnovu priloženog video zapisa:

Ovaj bivši savjetnik SNSD-ovih Aleksandra Džombića i Nikole Špirića, te bivši direktor Ekonomskog instituta Dodikovog tajkuna Slobodana Stankovića i zvaničnik NDP-a, u svojoj je reakciji naglasio da je rođen kao Srbin i da će umrijeti kao Srbin, ali da je u isto vrijeme rođen kao Bosanac i da će umrijeti kao Bosanac. Jedino je upitno, čini se, u čijem će stranačkom dresu okončati svoj izuzetno dinamičan politički život.

Bitke protiv referenduma u entitetu RS zvaničnici SDP-a vode i danas. Moguće održavanje jednog takvog je nepotpisivanjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a pokušao prevenirati SDP-ov delegat u Vijeću naroda RS-a Enes Suljkanović. On se, za razliku od svojih kolega Bošnjaka i Hrvata, odbio potpisati na zahtjev kojim bi se utvrdila (ne)ustavnost diskriminirajućih praznika u tom bh. entitetu.

VEZANI TEKST - SDP-ov Suljkanović obilježavao 9.januar, Bošnjake uvjeravao da im je dobro u RS-u

Zvaničnici SDP-a, stranke koja se u javnom diskursu grčevito bori za poštivanje Ustava BiH, su svojim prisustvom uveličavali i ovogodišnje obilježavanje neustavnog "dana RS-a". Sjedište te stranke u Banjoj Luci je, na poziv entitetskog predsjednika Milorada Dodika, ovog 9. januara osvanulo ukrašeno zastavom "trobojkom".

Sjedište SDP-a u Banjoj Luci ovog 9. januara

VEZANI TEKST - Odbornik SDP-a proslavio neustavni "dan RS-a" u Doboju

Uz Mijatovića i partijske drugove, mogućnost održavanja novih referenduma kojim bi se pokušale osporiti odluke Ustavnog suda BiH je zaista minimalna, a da "stabilnost i budućnost BiH" slučajno ne bi došli u pitanje, pobrinut će se proslavljanjem praznika za koje je Ustavni sud BiH utvrdio da su neustavni i diskriminirajući.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh