open-navfaktor-logo
search
Priznanje
Bivši direktor slovenačke SOVA-e: OSA BiH je najbolja obavještajna služba u regiji
Novinari Dela su upitali bivšeg direktora SOVA-e koja je obavještajna služba najbolja u regiji
25.05.2019. u 12:13
get url
text
Iztok Podbregar

Slovenački list Delo objavio je intervju sa Iztokom Podbregarom, bivšim direktorom tamošnje obvještajne službe SOVA-e. Podbregar je, između ostalog, ustvrdio da Slovenija trenutno nije sigurna zemlja te da je postojeće ovlasti i kapacitete SOVA-e potrebno prilagoditi novim potrebama.

Slovenija je, smatra on, veoma podložna aktivnostima stranih obavještajnih službi te je kontraobavještajni rad, naglašava, od velike važnosti.

- Strane obavještajne službe su veoma aktivne na ovim prostorima, naročito nakon ulaska Slovenije u Evropsku uniju, kada je uloga Ljubljane kao lokacije ili granične države šengenskog prostora uveliko promijenila, a strane obavještajne službe ne samo da žele raditi s ciljem zaštite interesa svojih zemalja prema Sloveniji, već i u cijeloj regiji – pojašnjava Podbregar.

Novinari Dela su upitali bivšeg direktora SOVA-e koja je obavještajna služba najbolja u regiji.

- Bez ikakve sumnje, bosanska (Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, op.a). Prošla je kroz rat i time je ojačala, a u isto vrijeme sarađuje i djeluje uz snažnu podršku partnera iz Evropske unije i SAD-a, koji ih obučavaju i opremaju – tvrdi Podbregar.

Slovenački mediji su, podsjećanja radi, nedavno, na osnovu informacija SOVA-e, tvrdili da su akteri posljednje afere u kojoj su službenici Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske vrbovali državljane BiH isti oni koji su učestvovali u prisluškivanju slovenačkih zvaničnika involviranih u arbitražu oko Piranskog zaljeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.