open-navfaktor-logo
search
Avantura u Istanbulu
Bivši fudbaleri Bešiktaša za Faktor: Pjanić će biti glavni igrač, čekaju ga fanatici
Miralem Pjanić narednu godinu boravit će na pozajmici u jednom od najvećih turskih klubova i aktuelnom prvaku te zemlje, ekipi Bešiktaša.
05.09.2021. u 18:12
get url
text

Pjanića će u Bešiktašu dočekati bh. fudbaler Ajdin Hasić, a ranije su dubok trag u klubu ostavili Mersed Kovačević i Dževad Šećerbegović.

Zajednička poveznica im je Tuzla, ali ne istanbulska općina, već "prijestolnica" sjeveroistične Bosne. Istanbulski velikan je klub raje iz Tuzlanskog kantona. Pjanić je iz Kalesije, Hasić iz Banovića, Kovačević iz Tuzle, a Šećerbegović iz Gornjeg Rahića, ali gotovo cijeli život u uskoj je vezi s gradom soli.

Fanatični navijači

Mersed Kovačević smatra da je Pjanić napravio dobar potez.

- Bešiktaš je jedan od velikih turskih klubova. Najtrofejniji je Galatasaray. Mislim da je Pjanić napravio dobar potez. Gledao sam ga u posljednje vrijeme, protiv Francuske je odigrao jednu od najboljih utakmica za reprezentaciju - govori legendarni fudbaler tuzlanske Slobode i nastavlja:

VEZANI TEKST - Predsjednik Bešiktaša: Ahmet Nur Cebi komentirao transfer Miralema Pjanića
 

- Turska je fudbalska nacija. Bešiktaš je među najpopularnijim klubovima. Doživljavat će isto što je doživljavao i u ostalim sredinama gdje je bio. Mislim da će biti dobro primljen, a sve zavisi od njega kakve će partije pružati. Radi se o fanatičnim navijačima. Mnogi žele kontakt s fudbalerima, razgovor, fotografiju. To treba sve podnijeti. Mislim da će ga prihvatiti fantastično i da će mu dati podršku.

Mersed Kovačević je u Bešiktaš prešao 1984. godine iz Slobode. U klubu je proveo dvije sezone. U prvoj sezoni je bio viceprvak, a već u narednoj stigao do titule. Postigao je ukupno 34 pogotka, po 17 u obje sezone. Poslije toga je direktno iz Bešiktaša prešao u Galatasaray, gdje je također ostavio dubok trag.

Mersed Kovačević (lijevo)

- Poslije titule nismo uspjeli da se dogovorimo oko uvjeta pa sam prešao u Galatasaray - prisjetio se Kovačević.

Popularni Meske odavno nije u fudbalskim vodama, ali i dalje prati najvažniju sporednu stvar na svijetu.

- Pratim reprezentaciju, pratim klubove, ovo što je Velež pokazao je izvanredno. Bilo je uživanje gledati. Sin se bavi trenerskim pozivom, tu sam, učestvujem, savjetujem.

Kovačevićev sin Vedran trener je u omladinskim selekcijama Tuzla Cityja.

Bešiktaš mnogo dobio

Dževad Šećerbegović je za Bešiktaš igrao od 1983. do 1985. godine. Postigao je 13 golova u 62 nastupa.

- Takav klub, takve navijače volio sam najviše na svijetu. To su navijači "iz svih branši", to je najljepši dio grada, najljepši stadion. Navijači su "bolesnici", ako pokažeš da si dobar, vole te više nego išta. Nevjerovatan je to odnos. Veliki klub, možda nije ranga Barcelone, Reala, ali su se izdigli, igraju grupne faze evropskih takmičenja, stadioni su puni, interesovanje za fudbal je ogromno - veli "Šećer".

Dževad Šećerbegović (krajnje desno)

- Kakav je Miralem igrač, kojeg kvaliteta, mislim da je napravio dobru stvar, mislim da će igrati i biti glavni igrač. On je imao mjesta i u Barceloni, takav tip igrača. Vidjeli smo sad protiv Francuske. Dugo nismo ljepše i sigurnije igrali. Mislim da je Bešiktaš mnogo dobio njegovim dolaskom - rekao je Šećerbegović, poželivši sreću bh. reprezentativcu.

Šećerbegović obećava da će otići na stadion Bešiktaša i u jednoj od utakmica bodriti Pjanića. Veli da često ode u grad na Bosforu, gdje održava prijateljstva koja je stekao igrajući za Bešiktaš.

Dževad Šećerbegović trenutno je direktor JU Gradski stadion Tušanj, a član je i Skupštine Fudbalskog saveza BiH. Njegov sin Elmir aktuelni je predsjednik FK Sloboda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.