open-navfaktor-logo
search
Predstavljeni javnosti
"Blistave" karijere članova IO FSBiH: Advokat, policajac, amater..., o predsjedniku ni riječ
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine prošlog mjeseca dobio je novi Izvršni odbor u kojem je sedam novih članova u odnosu na novi saziv.
23.04.2021. u 20:25
get url
text

Novi članovi su: Ivo Ivkić, Azmir Husić, Muris Jabandžić, Milorad O. Lale, Miloš Brkić, Žarko Laketa i Fuad Čolpa, dok su iz starog saziva u IO ostali: Vico Zeljković, Milorad Sofrenić, Ivan Beus, Irfan Durić, Ivan Perić, Muhidin Raščić, Midhet Sarajčić i Dragan Soldo.

VEZANI TEKST - Ko je izabrao selektora Zmajeva: Prodavali pelene, švercali igrače, na radaru SIPA-e...

Već smo pisali o (ne)časnim radnjama bivših članova Izvršnog odbora, kojima je posljednja važnija odluka bila izbor selektora Ivayla Peteva, čime su okrenuli leđa većem dijelu javnosti i navijačima.

A ko su novi članovi? Fudbalski savez Bosne i Hercegovine na svojoj zvaničnoj stranici predstavio je samo četvericu novih članova koji će naredne četiri godine odlučivati o sudbini bh. fudbala. Za Husića, Jabandžića i Laketu nema zvaničnih informacija, iako se za njih trojicu zna da su godinama involvirani u bh. fudbal, što kroz klubove, što kroz određene komisije FSBiH.

Za razliku od njih, na stranici FSBiH predstavljena su četiri nova člana. Zajednička karakteristika za njih je da nemaju bogatu fudbalsku karijeru, jedan je advokat, drugi policajac, treći amater... Pa, krenimo redom.

Fuad Čolpa

Rođen 1. novembra 1954. godine u Sarajevu. Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Od 2008. godine aktivno se bavi advokaturom.
Od 1969. nastupao za sve kategorije FK Saobraćajac, a od 1988. do danas, kao sportski radnik obavljao odgovorne funkcije u organima i tijelima FK Hrid, Udruženju sportskih radnika Kantona Sarajevo, Fudbalskog Saveza Kantona Sarajevo i FSBiH.

Ivo Ivkić

Rođen 18. aprila 1975. godine u Brčkom. Diplomirao na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu.

Kao igrač nastupao za HNK Mladost Vidovice, gdje je obavljao i funkciju predsjednika kluba.

Obavljao funkciju potpredsjednika Općinskog sportskog saveza Orašje. U HNK Orašje obavljao je funkciju potpredsjednika, dok je od 2019. godine predsjednik ovog kluba.

Milorad O. Lale

Rođen je 4. oktobra 1958. godine u Sarajevu. Dipl. ecc. zaposlen u SRC Slavija Istočno Sarajevo. Amaterski igrao fudbal 12 godina u sarajevskim klubovima. U četiri mandata bio član Izvršnog odbora FSRS, a u jednom potpredsjednik.

U četiri mandata bio je član Komiteta za takmičenje FSBiH, te u dva mandata delegat Skupštine FSBiH. Aktuelni je predsjednik PFS Istočno Sarajevo.

Dobitnik je povelje za sportskog radnika desetljeća grada Istočno Sarajevo, a 2018. godine proglašen je za najboljeg fudbalskog radnika entiteta RS. Godine 2019. dobio je povelju za životno djelo Dr. Milan Jelić.

Miloš Brkić

Rođen je 2. april 1979. godine. Po zanimanju diplomirani oficir policije, VII stepen stručne spreme. Policijsku akademiju završio 2003. godine u Beogradu. Zaposlen u MUP-u RS-a od 1997. godine gdje je obavljao veći broj funkcija, a od 2019. je na poziciji načelnika PU Banja Luka.

Predsjednik PFS Bosanska Gradiška od 2016. godine, na delegatskim listama FSRS je od 2006. godine, a dužnost delegata na Premijer ligi BiH obavljao od 2016. do 2021. godine.

Tokom aktivnog igranja fudbala nastupao za FK Mladi Krajišnik iz Kukulja koji se takmiči u Područnoj ligi Bosanska Gradiška i FK Sloga u periodu od 2004. do 2007. godine u Drugoj ligi FSRS. Obavljao dužnost komesara omladinske lige RS-a u periodu od 2016. do 2020. godine. Bio je i član Izvršnog odbora FSRS.

Zanimljivo, na stranici FSBiH još nema biografije Vice Zeljkovića, predsjednika Saveza. Da li prvi čovjek bh. fudbala nešto krije ili u svojoj karijeri nije napravio ništa vrijedno spomena (osim obećanja kojima i sada zasipa bh. javnost), nije poznato. Vjerujemo da će administracija FSBiH javnosti ponuditi odgovore na to pitanje...

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.