Bolest mu otjerala sve snove: Italijani ponovo na nogama da pomognu Kemalu Kariću

Objavljeno: 30.06.17 u 21:27 Autor: M. Arslanagić

Život je borba. To najbolje zna nezaposleni, dvadesetpetogodišnji Sarajlija Kemal Karić, koji od samog rođenja vodi itekako tešku bitku, ne za novcem, poslom, priznanjem, prestižom, već za životom.

Njegova borba počela je 30. maja 1992. godine kada je sa samo četiri mjeseca tokom granatiranja Sarajeva ostao bez svoje majke, ali i noge. Kao da ta dva strašna gubitka nisu bila dovoljna, Kemala, koji je čitav život proveo sa protezom na desnoj nozi, bez ikakvog sjećanja na majku, prije dvije godine zadesila je nova zloćudna nevolja, zvana tumor.

- Početkom 2015. godine dijagnosticiran mi je tumor testisa kojeg sam odmah i izvadio operativno. Međutim, nekoliko dana nakon operacije, tačnije kad sam došao konce da vadim, rekli su mi da moram na hemoterapije i njih sam uradio pet do šest ciklusa. Kada sam mislio nakon toga da sam ozdravio, zadesila me nova nevolja - operacija lijevog bubrega kojeg su jedva spasili i očistili su limfne čvorove oko bubrega – priča za Faktor Kemal.

Nažalost, kako kaže, stvar se opet zakomplikovala.

- Moram sada da radim četiri operacije, tri su na plućima jedna je abdomen. Naravno u BiH nisu mogli da me operišu, jednostavno nisu imali timove koji su mogli i željeli da rade osim par doktora međutim to nije bilo dovoljno da se uradi operacija. Krenuo sam da istražujem da je radim u inostranstvu, ali naravno ogromne su cijene koje mi ne možemo da priuštimo osim nekih donacija otvorene mreže. Tražio sam od države da snosi operaciju, ali nisam bio na tom njihovom spisku bolesti i jednostavno si onda prepušten sam sebi – govori mladić, koji je zajedno sa ocem i nanom sa kojima živi u Sarajevu, bio totalno bespomoćan.

Ipak, ne kaže se bez razloga da u svakom zlu ima nešto dobro. Tako je italijanski novinar Antonio Capuozzo po drugi put odlučio spasiti Kemala i biti njegovo svjetlo na kraju tunela.

Antonio je još u ratu, davne 1992. godine, saznavši za tragediju porodice Karić izbavio Kemala iz Sarajeva, kako bi mu Italiji osigurao bolje djetinsjtvo. Prve korake Kemal je napravio u milanskoj bolnici nakon čega ga je život odveo kod nepoznatih ljudi, koji su ga sa puno ljubavi i pažnje prihvatili kao svoje dijete. Sa porodicom Capuozzo, koju danas smatra svojom, živio je do svoje pete godine, a onda se vratio u Sarajevo.

Njegov italijanski otac ponovo je digao čitavu Italiju na noge kako bi dvadesetpetogodišnjaku omogućio operacije koje će mu pomoći da živi.

- Porodica Capuozzo koju smatram kao svoju porodicu, odmah je skočila u pomoć da traži rješenje. Nakon provedenih mjesec dana u Italiji, odakle sam se nedavno vratio, našli smo kliniku koja će da radi operacije. Pričali smo sa doktorima i dogovoreno je da početkom septembra startamo sa prvom operacijom. To je ona najgora i najteža ali Bože moj, u roku od sedam mjeseci moram uraditi te četiri operacije pa ćemo da vidimo kako će tijelo i glava to podnijeti – kaže Kemal.

Objašnjava da ne zna koliko će sve te operacije i liječenje koštati, ali će ih umjesto bosanskih zdravstvenih institucija, finansirati italijansko ministarstvo zdravstva, dok će on morati platiti samo troškove puta i boravka u Italiji. Sve to zahvaljuje Toniju, koji je na sve moguće načine omogućio da priča o Kemalu odjekne italijanskim medijima i uz čiju pomoć su italijanske institucije i ljudi odlučili pomoći ovom Bosancu.

- Toliko snova i želja sam imao, al mi bolest nikada nije dala da ih ostvarim. Uvijek nešto novo bude, neka nova bolest, nova operacija, tako da mislim i da će me nakon ovoga svega zadesiti neka nova nevolja. Jednostavno to je moj život. Da nije porodice Capuozzo, davno bih se predao i sebi presudio jer mi je preko glave svih ovih borbi. Ni kriv ni dužan, ali eto zbog njih se borim – zaključuje Karić, kojem predstoji još jedan težak period u životu.