open-navfaktor-logo
search
Hrabra igra prvaka BiH
Borac bio na pragu velike senzacije, ispao nakon gola u 118. minuti
Fudbaleri Borca posije hrabre igre u revanšu prvog pretkola Lige prvaka eliminisani su od rumunskog Cluja poslije 120 minuta igre u revanš-meču, koji je s 2:1 pripao prvaku Bosne i Hercegovine, ali je rumunski tim slavio s ukupnih 4:3. Banjalučani svoj evropski put nastavljaju u drugom pretkolu Konferencijske lige.
13.07.2021. u 22:38
get url
text

Prva opasnost pred golom rumunskog prvaka viđena je u četvrtoj minuti, no Moraitis je loše šutirao. Lopta je otišla daleko pored gola Arlauskisa.

U 13. minuti se zatresla mreža prvaka Bosne i Hercegovine, ali je pogodak poništen zbog nedozvoljene pozicije, a nekoliko minuta kasnije dvojica fudbalera Cluja kasnili su na prizemni centaršut s lijeve strane.

Prvo poluvrijeme nije obilovalo velikim prilikama. Tome u prilog govori i da je prvi udarac u okvir gola viđen u 41. minuti utakmice. Mladi Ćetković, koji je večeras debitovao za Borac, odbranio je silovit šut Pauna koji je išao po sredini gola.

Zaprijetili su i Banjalučani u nekoliko navrata, no nisu to bile situacije koje bi se mogle okarakterisati kao velike prilike.

Drugo poluvrijeme bilo je sušta suprotnost u odnosu na prvo. Na startu drugog dijela Paun je odmah zaprijetio, ali je njegov šut otišao iznad prečke Borčevog gola.

U 56. minuti mladi golman Ćetković skinuo je zicer gostima. Odlično je šutirao Paun, a odbranio čuvar mreže Borca. U nastavku akcije poništen je još jedan gol Rumunima zbog ofsajda. Omrani je asistirao Costacheu, ali se nalazio u nedozvoljenoj poziciji.

Tri minute kasnije kapiten Borca Stojan Vranješ pokušao je iz velike udaljenosti. Njegov šut nije bio dovoljo prezican.

Ipak, u 61. minuti iskusni veznjak Borca je došao na svoje. Vušurović, koji je priliku dobio odmah na početku drugog dijela, ubacio je s lijeve strane, a Vranješ udarcem glavom sa nekih 10-11 metara pogađa za vodstvo Banjalučana.

Samo pet minuta nakon vodstva, Borac je na pravi način iskoristio momentum, a centaršut Vušurovića u 2:0 pretvorio je Moraitis.

{$galerijaFotografija}

Do kraja susreta oba tima su pokušavala postići pogodak kojim bi riješili pitanje pobjednika prije produžetaka, a da se pravila gola u gostima nisu mijenjala, Banjalučani bi nakon 90 minuta igre slavili plasman u drugo pretkolo. Ovako je susret otišao u produžetke.

U dodatnih 30 minuta igre gosti su bili ti koji su uglavnom imali nešto veći posjed lopte i stvarali pritisak, ali bez pravih prilika, makar u prvom produžetku. U drugom (112. minuta) desna stativa Ćetkovićevog gola zaustavila je šut Camore.

Nade Borca i moguću veliku senzaciju prvaka Bosne i Hercegovine ugasio je majstorski pogodak Chipciua iz 118. minute utakmice, koji je rumunskom prvaku donio plasman u naredni krug nakon pobjede s ukupnih 4:3.

Naredni protivnik Cluja u kvalifikacijama za grupnu Lige prvaka bit će Lincoln sa Gribraltara, koji je u revanšu sa visokih 5:0 pobijedio Folu iz Luksemburga, dok će Borac u 2. pretkolu Konferencijske lige igrati protiv Linfielda iz Sjeverne Irske, no prije toga ih očekuje gostovanje na Grbavici u prvom kolu Premijer lige BiH.

Borac - Cluj 2:1 13. 7. 2021.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.