open-navfaktor-logo
search
Podrška
Borba protiv korone: Ljekari iz KCUS-a i Hitne pomoći KS krenuli u Novi Pazar
Ljekari iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i sarajevske Hitne pomoći krenuli su jutros u Novi Pazar, kako bi dali svoj doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa u Sandžaku.
10.07.2020. u 08:03
get url
text

Tim Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu predvodi doc. dr. Rusmir Baljić, šef Klinike za infektologiju KCUS-a.

{$galerijaFotografija}

Iz ove zdravstvene ustanove u Novi Pazar idu još i prim. dr. Ilijaz Aslani, ljekar specijalista anesteziolog, dr. sci. med. Refet Gojak, ljekar specijalista infektolog, dr. Tarik Hajro, ljekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, dr. Muhamed Kubat, ljekar na specijalizaciji iz anestezije, i dr. Semir Hrvo, ljekar na specijalizaciji iz infektologije.

VEZANI TEKST - Džaferović: Očekujem da medicinski timovi iz BiH pruže pomoć Sandžaku

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo šalje tri uposlenika. U Novi Pazar ide direktor Hitne pomoći mr. sci. med. dr. Adem Zalihić, te Sedin Popara i Adnan Salčin, hitni medicinski tehničari.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović izjavila je kako je logističku podršku dao gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je osigurao prijevoz za ljekare.

- Moram istaći da je i Islamska zajednica u BiH dala 100.000 KM za nabavku zaštitne opreme za naše ljekare koji odlaze u Sandžak, a koju će koristiti i ljekari koji tamo rade - kazala je Izetbegović.

Direktor Hitne pomoći KS Adem Zalihić izrazio je nadu da će njegov tim biti od velike pomoći ostalim kolegama iz KCUS-a i UKC-a Tuzla, koji putuju u Sandžak.

- Cilj je da pomognemo kolegama u Sandžaku da prebrode trenutnu krizu. Oni su desetkovani jer je veliki broj medicinskih radnika obolio ili je u izolaciji, a mi sad pokušavamo da napravimo bajpas dok se oni ne vrate, da sistem funkcioniše - rekao je Zalihić.

Ekipe ljekara iz Sarajeva pored direktorice KCUS-a prof. dr. Sebije Izetbegović ispratili su u Sandžak i šefica bh. diplomatije Bisera Turković, te gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

VEZANI TEKST - Tim UKC-a Tuzla krenuo za Novi Pazar: "Želimo pomoći narodu Sandžaka i kolegama"

U Sandžak će iz BiH danas krenuti i tim s Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Taj tim čini šest ljudi, tri specijalista i tri medicinska tehničara. Na čelu tima UKC-a Tuzla je hirurg prof. dr. Zijah Rifatbegović, koji ima iskustvo s operativnim zahvatima COVID pozitivnih pacijenata.

Ispraćaj doktora na put u Novi pazar, 10.07.2020
1 od 20
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.