navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pravna bitka

Borba za 400 miliona funti Karla Lagerfelda: Nema bliske rodbine, a ove osobe mogle bi profitirati

Nakon što je 19. februara prošle godine preminuo, krenula je prava bitka za bogatstvo slavnog modnog dizajnera, Karla Lagerfelda, koje je prvobitno procijenjeno na 178 miliona funti, a upućeni tvrde da je zapravo riječ o iznosu od 400 miliona.

Objavljeno: 16.06.2020. u 12:31
get url
text

Već više od godinu istovremeno traje pravna bitka oko pravovaljanog nasljednika, a u cijeloj priči ukupno ih je sedam.

Najveća želja Lagerfelda bila je da njegovo stečeno bogatstvo pripadne voljenoj mački Choupette, za koju je svojevremeno kazao da bi je oženio da je to pravno moguće.

No, kako nasljedstvo zakonski nije moguće ostaviti mački, u igri su drugi bliski prijatelji, jer Lagerfeld nema žive rodbine kojoj bi pripali milioni.

Osim pitanja kome će tačno pripasti novac ili kako će se on podijeliti, mnoge je posljednjih dana šokiralo otkriće o svoti koja nije prijavljena poreznicima, pa se sumnja da je legendarni dizajner za vrijeme života na razne načine krio koliko zapravo zarađuje.

Jedina osoba koja zapravo zna kako stvari stoje je Lucien Frydlender, 87-godišnji računovođa koji se brinuo o prihodu Chanelovog kreativnog dizajnera punih 30 godina.

Spletom okolnosti, Frydlender je naglo nestao iz javnosti, ne odgovara na telefonske pozive, nije dostupan za sastanke i ne javlja se novinarima.

Njegova supruga javila se prije nekoliko dana iz Švicarske s objavom kako je on bolestan.

- Koliko god bi mi bilo drago da je moj suprug sada negdje na tropskom otoku s nevjerovatnim bogatstvom, prava istina je da je on teško bolestan u Parizu, što ne treba čuditi s obzirom na njegove godine - objasnila je supruga Frydlendera i zatražila razumijevanje.

Sedam mogućih nasljednika dobro je poznato javnosti, a svaki od njih trlja ruke s namjerom da dobije najveći dio golemog Lagerfeldova bogatstva, a oni su:

Sebastien Jondeau

Sebastien je 45-godišnji bivši bokser, tjelohranitelj, vozač, a kasnije i model po potrebi. Bio je, bez sumnje, desna ruka Karla Lagerfelda. Upravo Jondeau tvrdi da je proveo posljednje sate uz postelju voljenog šefa i prijatelja, držeći ga za ruku prije nego što je preminuo.

Baptiste Giabiconi

Slavni francuski model, jedna od muza Karla Lagerfelda i osoba s kojom je sarađivao dugi niz godina. Baptiste Giabiconi zapeo je za oku Karlu na jednom od golišavih snimanja i to kada mu je bilo samo 19 godina. Kako su godine prolazile, Lagerfeld nije krio oduševljenje izgledom mladog Francuza te je bez previše razmišljanja potvrdio da mu je on najdraži model. Upućeni Parižanin tvrde kako je između njega i Sebastiena Jondeaua godinama trajalo rivalstvo, kao i velika ljubomora.

Jake Davies

Među mogućim sretnicima koji se spominju je britanski model Jake Davis. Nakon kratke karijere u Engleskoj i rodnom Yorkshireu Davies je zapeo za oko prvom čovjeku Chanela te ubrzo postao još jedna od njegovih muza. Karijeru je nastavio u Parizu, a bio je u stalnoj postavi Chanelovih revija.

Caroline Lebar

Parižanka Caroline Lebar zapravo je medijima dosta poznata, a istovremeno živi vrlo povučeno i daleko od fotoobjektiva. Riječ je o jednoj od najdugovječnijih članica Lagerfeldovog tima. Punih 30 godina bila je njegova osoba od povjerenja kada je riječ o imidžu u javnosti. Sjedila je na čelu odjela za odnose s javnošću i brinula se o komunikaciji s medijima.

Francoise Cacote

Na listu sretnika dospio je dugogodišnji Lagerfeldov kućni pomoćnik, poznat u javnosti i kao dadilja mačke Choupette. Nakon Karlove smrti upravo on ostao je brinuti se o mački s kojom živi u Karlovom stanu u centru Pariza, a za koji treba odrediti kome će pripasti.

Brad i Hudson Kroenig

Jedan od najtraženijih muških modela u svijetu, Amerikanac Brad Kroenig postao je svojevrsna muza Karla Lagerfelda još davne 2003. Primijetio ga je na plakatima za brend Abercrombie & Fitch u golišavom izdanju i ubrzo započeo poslovnu saradnju s njim. Brad je bio u braku s Nicole, kćerkom poznatog tenisera Nicka Bollettierija, i s njom ima 12-godišnjeg sina Hudsona, a koji se s ocem često znao vidjeti na modnim revijama kuće Chanel. Lagerfeld je čak i kršteni kum Hudsonu, unatoč poznatim izjavama kako ne voli nijedno dijete na svijetu.

Svih sedmero moglo bi ući u pravnu bitku za ogromno nasljedstvo koje, između ostalog, uključuje dvorac iz 18. stoljeća u Parizu, u kojem je najčešće Lagerfeld boravio i u kojem je sakupljao aktivitete, a koje je potom prodao na aukciji i zaradio ukupno 16 miliona funti.

Osim toga, na popisu poznatih nekretnina Karla Lagerfelda je penthouse u Monaku, procijenjen na 25 miliona funti, kao i kuća u Vermontu, te nekoliko automobila, od kojih i Karlov omiljeni Rolls-Royce Phantom.