- Već u pauzi između dva dijela prvenstva se počelo šuškati u kuloarima o takozvanom projektu "Borac šampion"  iako je Borac tada zaostajao dvocifren broj bodova iza prvoplasirane ekipe na tabeli. To je samo po sebi legitimno i svako ima pravo na svoje planove i snove. Međutim, te kuloarske priče su imale i svoj nastavak. Pričalo se da se neće birati sredstva odnosno da će sudije biti direktni izvršioci ovog plana - saopćili su Bordo prijatelji.

Oni dalje dodaju da su tada su to bile kuloarske priče, ali da je sada nakon šest odigranih kola očigledno da te priče nisu bez osnova. Bordo prijatelji smatraju da iza većine utakmica koje je FK Borac odigrao ovog proljeća vuku se repovi koji su povezani sa sudijama odnosno njihovoj direktnoj pomoći da FK Borac pobijedi.

- Samo ćemo spomenuti utakmicu u Bijeljini protiv FK Radnik na kojoj je počinjeno niz sudijskih grešaka u korist FK Borac koje su kulminirale dosuđenim penalom za FK Borac što je dovelo do svađe predstavnika klubova. I u utakmici protiv Olimpika odigranoj u Banja Luci nastavljen je taj trend dosuđivanja vrlo spornih jedanaesteraca za FK Borac. I onim najnaivnijim je očigledno da FK Borac konstantno spornim situacijama a uz pomoć sudija rješava utakmice u svoju korist - saopćeno je.

Iz ovog udruženja naglašavaju da je u prošlom kolu cjelokupna bh. javnost svjedočila ozbiljnim greškama sudije Bilbije kojim je direktno utjecao na rezultat meča između FK Velež i FK Sarajevo.

- Svojim odlukama je stvorio nervozu na terenu  i vrlo lako i ciljano dijelio kartone igračima Sarajeva. Da sudija Luka Bilbija "strateški djeluje" bilo je očigledno kada je izbacio iz stroja dvojicu standardnih prvotimaca FK Sarajevo Oremuša i Pejovića pred predstojeći meč sa FK Borac.

- Neupitno je da je bilo grešaka i na štetu FK Velež, ali su nevjerovatna dva previda na štetu FK Sarajevo kojima je direktno odlučen ishod meča. Prvi kada nije isključio fudbalera FK Velež Zeljkovića koji je kao posljednji igrač odbrane srušio napadača FK Sarajevo Mešanovića u izglednoj situaciji za postizanje gola. Ovo se desilo na početku utakmice kod neriješenog rezultata i dramatično utjecalo na daljnji tok. Drugi propust je kruna tendencioznog suđenja na ovoj utakmici. U zaustavnom vremenu je odbrambeni igrač FK Velež hrvačkim zahvatom srušio igrača FK Sarajevo Miličevića u izglednoj poziciji za postizanje gola, ali sudija Bilbija koji je bio na svega nekoliko metara udaljen nije svirao očigledan jedanesterac za FK Sarajevo i tako ponovo direktno utjecao na rezultat. Da "sudijska kuhinja" ide prema svom vrhuncu pokazuju i delegirane sudije za naredno kolo - dodaju Bordo prijatelji.

Iz ovog udruženja pred derbi Sarajeva i Borca naglašavaju da u bh. fudbalu postoje "mračne sile" koje žele da djeluju prije nego što je utakmica i počela.

VEZANI TEKST - Elvis Mujić sudi derbi Sarajevo - Borac, Zoran Grbić na Pecari

-  Umjesto da to bude festival fudbala jer igraju prvoplasirana i drugoplasirana ekipa već sada je jasno da postoje "mračne sile" u fudbalu koje žele da odrede tok utakmice i prije nego se ona odigrala. Nevjerovatno je da su kao moguće glavne sudije tog meča figurirali notorni Njegomirović koji je već kažnjavan sa deset utakmica u prošlom prvenstvu zbog pomoći FK Borac, a kada je došlo do neslaganja u komisiji za delegiranje sudija, onda je kao kompromisno riješenje delegiran osvjedočeni mrzitelj FK Sarajeva Elvis Mujić. Nakon tendencioznog suđenja i "masakriranja" FK Mladost Doboj Kakanj u prošlom kolu kao nagradu je dobio da sudi derbi između FK Sarajevo i FK Borac umjesto da bude suspendovan na duži period - poručeno je.

- Nema potrebe upoznavati širu javnost sa iskustvima koje je FK Sarajevo do sada više puta imalo sa sudijom Mujićem. Svi koji to žele znati već znaju kako Mujić sudi našem klubu. Stoga opravdano sumnjamo da nisu časne namjere u izboru sudija za ovu utakmicu jer znamo da je Elvis Mujić sudija koji sudi  po "instrukcijama", a pogotovo sudi na štetu FK Sarajeva kada je god u prilici. Sa žaljenjem konstatujemo da ova sezona, a posebno njen drugi dio, sve više svjedoči da se premijerligaško takmičenje vraća u svoje najcrnje dane kada se tabela krojila van terena,  a igračima preostajalo tek da liju suze nad očitim krađama kao poslije utakmice u posljednjem kolu između FK Željezničar i FK Mladost Doboj Kakanj - dodaje se u saopćenju.

- Stoga Udruženje Bordo Prijatelji upozorava sportsku javnost na očite pokušaje režije finiša ovogodišnjeg fudbalskog prvenstva Premijer lige Bosne i Hercegovine. Koristimo ovo obraćanje da svima poručimo da ćemo se svom snagom boriti protiv pljačkaša maskiranih u sudijske uniforme. Zbog svega naprijed napisanog pozivamo cjelokupnu javnost da pogledaju derbi utakmicu prvenstva i svjedoči načinu na koji će suditi Mujić. Naša jedina želja je da se prvak odluči na sportskom terenu uz fer suđenje i jednake uvjete za sve klubove. Želimo festival fudbala, a ne još jednu mučnu utakmicu u režiji sudija kakvih smo se nagledali u prošlosti - zaključeno je u saopćenju.