open-navfaktor-logo
search
Proslijeđeno Sudu BiH
Borio se na strani ISIL-a: Jahja Vuković Abdulaziz optužen za terorizam
Tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jahje Vukovića, rođenog 1999. godine u Bihaću, izručen Bosni i Hercegovini 22.10.2020. godine, od kada se nalazi u pritvoru.
13.01.2021. u 08:30
get url
text

Optuženi Jahja Vuković zvani Abdulaziz tereti se da je od 2014. do 2020. godine, boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije Al Nusra Front, koju je Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom.

Optuženi se tereti da je dana 16.06.2014. godine, napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u Republiku Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije Džebatul Nusra front (Al Nusra Front) i terorističkim grupama koje djeluju na području Sirije a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim  oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te pod imenom Abdulaziz učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga Džebatul Nusra front.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv. ISIL-a nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran,uhapšen i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivilno djelo-Organiziranje terorističke grupe iz člana 202d., stav 2. u svezi sa stavom 1., a sve u vezi sa članom 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.